Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1996 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Mayıs 2016 - 14:28

Vizesiz Avrupada Türkiyenin beklediği haber geldi

Büyüt
Küçült
Vizesiz Avrupada Türkiyenin beklediği haber

Avrupa Birliği Komisyonu, Türk vatandaşlarına Schengen Bölgesine girişte vize serbestisi uygulanması için karşılanması gereken kriterlere ilişkin değerlendirmesinin ardından vize muafiyeti tavsiyesinde bulundu.

Komisyon karşılanması gereken 72 kriterin tamamının olmasa bile çok büyük bölümünün karşılandığına kanaat getirdi. Türkiyeden eksikleri bir an önce gidermesi talep ediliyor.

AB Komisyonunun Türkiyenin vizeden muaf ülkeler listesine dahil edilmesi dolayısıyla vatandaşlarına vize serbestisi uygulanması yönündeki tavsiyesi sürecin devamı açısından yaşamsal öneme sahip. Bu tavsiye teknik yeşil ışık niteliğinde. Ancak vize muafiyetinin sağlandığı anlamı taşımıyor. Vize muafiyetinin sağlanabilmesi için siyasi onay sürecinin de olumlu şekilde sonuçlandırılması şart. Bu süreçte ise hem Avrupa Parlamentosunun hem de AB Konseyinin onayı aranacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?


Önümüzdeki hafta başlaması öngörülen süreçte konu ilk olarak APnin Sivil Özgürlükler ve İçişleri Komisyonunda ele alınacak. APde komisyon düzeyinde yapılacak görüşmelerin ardından AP Genel Kurulu devreye girecek. Bu kurumda yapılacak oylama basit çoğunluğa dayalı olacak. APde Türkiye karşıtı havanın en yüksek seviyelerinden birinde olması bu kurumdaki oylamanın zorlu olması riskini artırıyor. APden olumlu karar çıkması büyük ölçüde ana siyasi grupların takınacağı tavrı bağlı olacak.

İŞTE OYLAMA YÖNTEMİ


APden olumlu karar çıkarsa vize muafiyeti için AB Konseyindeki süreç başlayacak. Bu kurumdaki süreçte ise oybirliği yerine nitelikli çoğunluk uygulaması kullanılacak. Başka bir deyişle Kıbrıs, Hollanda ya da Fransa gibi ülkelerin tek başlarına kararı veto etme hakları olmayacak. Olumlu karar alınması için ise oylamaya katılan ülkelerin yüzde 55inin lehte oy kullanması ve bu ülkelerin toplam nüfusunun oylamaya katılan ülkelerin toplam nüfusunun yüzde 65ine denk düşmesi gerekecek. Bu da olumlu ya da olumsuz kararın ülkelerin oluşturacakları bloklara bağlı olacağı anlamına geliyor. AB Konseyinden de onay çıkması halinde vize muafiyeti 1 Temmuzdan itibaren devreye sokulacak.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024