Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3531 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   13 Kasım 2017 - 10:50

Suudi Arabistan Yemene ablukayı kaldırıyor!

Büyüt
Küçült
Suudi Arabistan Yemene ablukayı
Husilerin Riyada füze saldırısı sonrasında hava sahası ve limanlarını kapatan Suudi Arabistan yöneitmi, Yemende hali hazırda var olan kıtlığın ehlike seviyelerine ulaşmasına sebep olmuştu. Uluslararası toplumun ablukayı kaldırın çağrıları karşılık buldu!

Suudi Arabistan Krallığının Birleşmiş Milletlere Daimi Elçiliği in yaptığı açıklamada, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun Yemendeki havaalanlarını ve limanları yeniden açmaya başlayacağını açıkladı.

HUSİLER FÜZE ATMIŞTI

Husilerin, 4 Kasımda Suudi Arabistanın başkenti Riyada yönelik füze saldırısı, koalisyon güçlerinin, Yemendeki hava, deniz ve kara tüm sınır geçişlerinin kapatılmasını öngören kararı almasına yol açmış, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon, söz konusu kararın, İranın müttefiki Husilere, füze göndermesine mahal veren denetim prosedürlerindeki boşlukların ortadan kaldırılması nedeniyle alındığını belirtilmişti.

BM UYARMIŞTI

Birleşmiş Milletler (BM) ve bazı uluslararası insani yardım kuruluşları, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyonun, Yemendeki havaalanları, limanlar ve kara sınırlarını kapatma kararından derin endişe duyulduğunu bildirmişti.

SUUDİ ARABİSTANIN HAMLESİ

Yemen meşru hükumeti e karşı ayaklanan Husi güçlerine karşı oluşturulan Suudi Arabistan liderliğindeki Arap koalisyonunda yer alan Birleşik Arap Emirliklerinin (BAE) desteklediği Hizam Emni milisleri Adenin Zeyt limanının kontrolünü Yemen ordu güçlerinden almıştı. Mahalli kaynaklar, Hizam Emni milislerinin, Adenin Bureyka mıntıkasındaki Zeyt limanının yönetimine ele geçirmek için Yemen ordusunun 4. Tugayına bağlı Zeyt limanı muhafızlarına saldırdı. Çıkan çatışmada Apaçi helikopterlerinin de kullanıldığı belirtildi. Adenin el Bureyka bölgesindeki Zeyt limanının petrol nakli için kullanıldığı belirtilmişti.

RİYAD ve TAHRAN ARASINA SIKIŞMIŞ ÜLKE: YEMEN

Arap baharı ayaklanmaları sırasında 2011 yılında Ali Abdullah Salihin 33 yıllık iktidarının devrildiği Yemen, o tarihten itibaren Suudi Arabistan ve İranın güç savaşı içerisinde olduğu bir bölge. Tahranın desteklediği milis gücü Husilerin eylül 2014 e büyük bir ayaklanma başlattı ve başkent Sana dahil bir çok bölgeyi ele geçirdi. Bir süre geçici başkent ilan edilen Adende kalan Cumhurbaşkanı Abdrabbuh Mansur Hadi mart 2015 e Suudi Arabistanın başkenti Riyada sığındı. Hadiye destek veren Riyad yönetimi ise oluşturduğu uluslararası koalisyon ile aynı tarihte Yemende hava operasyonlarına başladı.

SON KATLİAMLAR

Her iki tarafında sivillerin yaşamını güçleştiren ve ölümlere sebep olan saldırılarında son olarak Suudi Arabistan koalisyonu yaptığı hava saldırısında bir oteli vurdu. Bu saldırıda 60dan fazla sivilin öldüğü bilinirken, İran destekli Husiler ise Husiler ve sahada ittifak kurduğu devrik Cumhurbaşkanı Ali Abdullah Salih yanlısı güçler Hudeyde kentindeki bir hapishanede alıkoydukları kişilerin üzerine ateş açmıştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024