Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2931 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   26 Ocak 2018 - 21:32

Suriyeli Muhaliflerden Soçi açıklaması

Büyüt
Küçült
Suriyeli Muhaliflerden Soçi
Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi den Soçi toplantısına ilişkin açıklama yapıldı

Suriyeli muhaliflerin oluşturduğu Müzakere Yüksek Komitesi (MYK) sözcülerinden Yahya Aridi, muhalefet heyetinin bir yandan Soçide yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi e çağrısını diğer yandan da ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün ve Suudi Arabistanın ilettiği strateji belgesini değerlendirdiklerini söyledi.

Aridi, Cenevre görüşmelerinin 9. turu kapsamında Avusturya ın başkenti Viyanada Birleşmiş Milletler (BM) gözetiminde düzenlenen Suriye konulu özel toplantının BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ile ikinci görüşmelerinden önce basına açıklama yaptı.

SABAH REJİM, ÖĞLEDEN SONRA MUHALİFLER

Toplantı programında yapılan değişikliğe değinen Aridi, dünkü planlamaya göre De Mistura ın sabah saatlerinde rejim, öğleden sonra ise muhaliflerle görüşeceğini ancak erken çağrılmaları üzerine BM ofisine geldiklerini söyledi.

Aridi, Bu bizim esnekliğimizi ve halkımızın evlerine dönebilmeleri için Suriye in yeniden güvenli hayata döndürülmesindeki kararlığımızı gösteriyor dedi.

Rusya ın Soçide 29-30 Ocak a düzenleyeceği Ulusal Diyalog Kongresi e değinen Aridi, Rusya ın Suriyeli muhaliflerin Soçiye katılması için çabaları var. Bununla beraber, 5li grubun (ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistan) BMGK ın 2254 sayılı kararının hayata geçirilmesi için önerdiği planın yer aldığı gayri resmi bir belge var. ifadelerini kullandı.

MUAHLFİLERİ ARDA BIRAKAN BELGE

ABD, İngiltere, Fransa, Ürdün, Suudi Arabistanın dün muhaliflere ilettiği belgede ölgesel hükümetlere yetkiler verilmesi ve mültecilerin de oy kullanacağı seçimlerin düzenlenmesi gibi öneriler dikkati çekmişti.

5 ÜLKE SOÇİYE KATILMAYIN DEMİŞTİ, TÜRKİYE MUHALİFLERİ SOÇİYE DAVET ETMİŞTİ

Söz konusu 5 ülkenin muhaliflerin Soçide düzenlenecek Ulusal Diyalog Kongresi e katılmasına da sıcak bakmadığı, buna karşın Türkiye in siyasi çözüm için her platformda yer alınması gerektiği düşüncesiyle Kongreye katılmaları için muhalefet heyetini teşvik ettiği bilgisi yer almıştı.

8. CENEVRE GÖRÜŞMELERİ

Cenevredeki 8. tur görüşmeler, Beşşar Esed rejiminin uzlaşmaz tutumu nedeniyle başarısızlıkla sonuçlanmıştı. Muhalefet heyeti, rejimin muhatap bulamama bahanesini ortadan kaldırabilmek için geçen tura ilk defa, geniş kapsamlı tek bir heyet ile katılmıştı. Buna rağmen rejim heyeti, üç hafta süren görüşmelerin yalnızca 9 gününde yer almıştı. Muhalifler, doğrudan ve ön koşulsuz siyasi geçiş müzakerelerine geçmeyi teklif ederken, rejim heyeti, süreci oyalamak için terörle mücadele başlığına odaklanmayı seçmişti.

Viyanadaki Cenevre 9 görüşmeleri kapsamında yapılan özel toplantının gündemini, Soçide 29-30 Ocak a yapılacak Ulusal Diyalog Kongresi hazırlıkları oluşturuyor.

Viyanadaki toplantının bugün sona ermesi, tarafların Soçideki Kongreye katılıp katılmama yönündeki kararlarını toplantının sonunda açıklamaları bekleniyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024