Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2062 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   30 Mart 2018 - 08:52

Suriyede Oyun Değişikliği:

Büyüt
Küçült
Suriyede Oyun
ABD Başkanı Donald Trump yakın zamanda Suriyeden çekileceklerini açıklarken, ABD Dışişleri Bakanlığı bu plandan henüz haberdar olmadığını belirtti. Öte yandan Trumpın açıklamasının hemen ardından Fransa ın PYD ile temas kurduğu duyuruldu. Bu durum ABD in Suriyedeki yerini Fransa mı alıyor? sorularına neden oldu

Ohioda konuşma yapan Trump, Orada bulunmamızın tek nedeni IŞİDdi. Başka bir nedeni yoktu. Bu hedefe büyük ölçüde ulaştık dedi. Trump, Bırakalım başkaları Suriyeyle ilgilensin diye de ekledi.

TOPRAKLARI HIZLA GERİ ALIYORUZ

Trump, Hilafet diye andıkları şeyi bitireceğiz, toprakların yüzde 100ünü hızla geri alıyoruz dedi. Trumpın oprakları geri almak an tam olarak ne kastettiği açıklığa kavuşmuş değil. Suriye ve Rusya hükümetleri, ABD in Suriyedeki varlığının yasadışı olduğunu defalarca dile getirmişti.

ABD DIŞİŞLERİ: HABERİMİZ YOK

ABD Dışişleri Sözcüsü Heather Nauert ise, Trumpın sözünü ettiği çekilme planından haberdar olmadıklarını açıkladı.

TRUMP, DAHA ÖNCE DE GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Trump, geçen ay yaptığı bir konuşmada da ABD in Suriyeden kısa süre içinde ayrılması gerektiğini dile getirmiş ancak geri çekilme sürecinin detaylarına ilişkin herhangi bir yorum yapmamıştı.

FAKAT ABD, SURİYEDE ÜS KURUYOR

Pentagon Suriyede 2 bin ABD askeri olduğunu belirtmişti. ABD in Deyrizor bölgesinde büyük bir askeri üs kurmakta olduğu iddiası geçtiğimiz günlerde gündeme gelmişti. PYD in başını çektiği oluşum Demokratik Suriye Güçleri (DSG) kaynakları da üs inşaasını doğrulamıştı.

Halen askeri faaliyet yürütürken nasıl çıkılacağı ise merak konusu.

FRANSA PYD İLE GÖRÜŞÜYOR

Trumpın ve Dışişleri in bu çelişkili açıklamasının ardından Fransadan gelen habere göre Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, örgütü PYD in başını çektiği SDGden bir heyeti Elysee Sarayı da ağırladı.

Bu görüşmenin ardından açıklama yapıldı. İşte sonrasında aktarılanlar:

- Heyet tarafından Macrona Suriye in kuzeyindeki insani durum hakkında bilgi verildi.

- Macron SDG in Fransa ın da içinde olduğu uluslararası koalisyonla beraber terör örgütü DEAŞa karşı mücadelede önemli bir rol oynadığını söyledi.

- Açıklamada Macron, Fransa ın SDGye olan desteği konusunda güvence verdi. Suriye sorununa siyasi bir çözüm beklerken, Fransa kapsayıcı ve dengeli bir yönetim şekli çerçevesinde özellikle Suriye in kuzeydoğusundaki güvenlik bölgesinin istikrara kavuşması ve DEAŞın yeniden dirilmesini önlemek için SDGye desteğini belirtti ifadesine yer verildi.

- Macronun bu görüşmede Fransa ın PKK ile mücadelesine ve Türkiye in güvenliğine de değindiği bildirilen açıklamada, Macron, Fransa ın PKKya karşı verdiği mücadeleyi ve Türkiye in güvenliğine olan bağlılığını hatırlattı bilgisi paylaşıldı.

- Macronun görüşmede, SDG in terör örgütü PKK ile hiçbir operasyonel bağı olmadığına dair verdiği taahhüdün farkında olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

- Macronun, nereden gelirse gelsin her türlü terör saldırısının kınanması gerektiğini belirttiği aktarılan açıklamada, Macron, Fransa ın ve uluslararası toplumun desteğiyle SDG ile Türkiye arasında bir diyaloğun kurulmasını istiyor ifadesi kullanıldı.

FRANSANIN IŞİDLİ FRANSIZLARI PYDYE BIRAKMA PLANI

Suriyedeki güçlerden biri olan Fransa ın IŞİDe katılmış Fransızların ülkeye dönmesini engellemeye çalıştığı biliniyor. Bu kapsamda daha önce bu Fransızların Suriyedeki PYD bölgesinde yargılanabileceği belirtilmiş, bu talep Adalet Bakanı düzeyinde dillendirilmiş, Fransa ın PYD in yargısını tanıdığı aktarılmıştı.

FRANSIZ BASINI: FRANSA ABD İLE ANLAŞTI, MENBİÇE ASKER GÖNDERİYOR

Le Figaroda yer alan habere göre, Fransa ve ABD, YPGye destek konusunda anlaştı. Fransa, Türkiye in Suriyede daha fazla ilerlememesi amacıyla YPGye destek için Menbiçe asker gönderiyor.

Yine habere göre, Fransa ın Ankara Büyükelçisi, kararı Cumhurbaşkanı Erdoğana anlatmak için yetkilendirildi.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024