Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2816 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   20 Kasım 2017 - 10:41

Steinitz, :Suudi Arabistan ile gizlice görüşüyoruz

Büyüt
Küçült
Steinitz, :Suudi Arabistan ile gizlice
. İsrail Enerji Bakanı Steinitz, ülkesinin diplomatik ilişkisi bulunmayan Suudi Arabistan ile İrana karşı gizlice iletişim kurduğunu söyledi.

İsrail ordu radyosuna açıklamalarda bulunan İsrail Enerji Bakanı Yuval Steinitz, Suudi Arabistan ile İsrailin İrana karşı ortak endişeler taşıdığını ve bu nedenle gizli iletişim halinde olduğunu söyledi.

NEDEN GÄ°ZLÄ°?

Steinitz, bu iletişimin neden gizli tutulduğu yönündeki soruyu, Birçok Müslüman ve Arap ülkesiyle kısmen gizli bağlantılarımız var ve genellikle bu bağlantıdan utanan biz değiliz. Bu ilişkilerin gizli tutulmasını isteyen karşı taraflar. Bizim için sorun değil ancak karşı tarafın isteğine saygı gösteriyoruz. Bu nedenle gizli tutuyoruz şeklinde yanıtladı.

de47fc4fb70b4933-1511151170-1511151176

SUUDÄ° BASINA KONUÅžAN Ä°LK Ä°SRAÄ°LLÄ°

İsrail Genelkurmay Başkanı Gadi Eisenkot da geçen hafta Suudi Arabistanın İlaf gazetesine verdiği röportajda, İrana karşı Suudi Arabistan ve diğer ılımlı Arap ülkeleriyle tecrübe ve istihbarat paylaşmaya hazırız demişti. Suudi Arabistan ile İsrail arasında birçok ortak çıkar bulunduğunu savunan Eisenkot, ABD Başkanı Donald Trump ın liderliği altında bölgede yeni bir uluslararası ittifak kurma fırsatı bulunuyor. İran tehdidini bertaraf etmek için büyük ve kapsamlı bir stratejik planı hayata geçirmeye ihtiyacımız var. İranın planı, iki Şii hilaliyle Ortadoğuyu kontrol etmek. Bunlardan ilki İrandan Iraka, oradan da Suriye üzerinden Lübnana uzanıyor. Diğeri ise Bahreyn ve Yemen üzerinden Kızıl Denize uzanıyor. Bunun gerçekleşmesini önlemek zorundayız ifadelerini kullanmıştı.

umgeneral-gadi-eisenkot

Bir Suudi Arabistan gazetesine röportaj veren ilk İsrail Genelkurmay Başkanı olan Eisenkot, İranın Ortadoğudaki nüfuzunun hem İsrail hem de Suudi Arabistan için kaygı verici olduğunu söylemişti. İranın yayılmacılığı hakkında Suudi Arabistanlı yetkililerden duyduklarının İsrailin endişeleriyle birebir aynı olduğunu kaydeden Eisenkot, bu konuda Suudilerle İsrailliler arasında tam bir anlayış birliği olduğunu belirtti.

NETANYAHUDAN SELMANA PARALEL MESAJ

Balfour deklarasyonunun 100. yıldönümünün anıldığı Ä°srail Parlamentosu Knesset e konuÅŸan Netanyahu “Bölgedeki ılımlı güçlerle daha yakın iliÅŸkiler kurmaktayız. Mısır ve Ãœrdün ile barışık olduÄŸumuz gibi ılımlı diÄŸer Arap ülkeleri ile de barışı saÄŸlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı. BaÅŸkent Riyadda Kamu Yatırım Fonu un düzenlediÄŸi ve 60 ülkeden 2 bin 500 kiÅŸinin katıldığı Yatırımın GeleceÄŸi GiriÅŸimi Forumu da konuÅŸan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman da ülkesinin radikal düşünceleri derhal yok ederek ılımlı Ä°slama döneceÄŸini söylemiÅŸti.

SUUDÄ° ARABÄ°STAN - Ä°SRAÄ°L YAKINLIÄžI

- Trumpın ziyareti: 

Özellikle ABD Başkanı Donald Trumpın Suudi Arabistan ziyareti sonrasında hız kazanan yakınlık iki ülkenin bazı konularda ortak konumlanmasına sebep oldu. İrana karşı cephe oluşturmak için Suudi Arabistan ve Körfezi yanına çekmek isteyen Donald Trumpın bu hamlesine destek veren Kral Selman, başta Yemen olmak üzere İranın hakimiyet kurduğu birçok bölgede Şii etkisini kırmak için harekete geçti.


- Riyadın Yemen hamlesi:

Yemende İranın Şii milisleri silahlandırmasına karşılık, öncülük ettiği koalisyon güçleri ile gerçekleştirilen hava saldırılarına hız veren Suudi Arabistan, Şii milis gücü Husilerin başkent Riyada 4 Kasımda attığı füze sonrasında bu ülkeye kara, deniz ve hava sınırlarını geçici olarak kapatmış, çağrılar sonrası 13 Kasımda Suudi Arabistan Krallığının Birleşmiş Milletler Daimi Elçiliği sınırların açılacağını belirtmişti. Bu süre zarfında en büyük sorunu ise ilaç ve yiyeceğe ulaşmakta zorluk yaşayan Yemenli siviller yaşadı.

- Riyadın Lübnan adımı:

Suudi Arabistanın Trumpın kritik ziyaretinin ardından attığı önemli adım ise yine yerleÅŸik Hizbullah gücü sebebiyle Tahranın kalelerinden biri olan Lübnana yönelik oldu. Ãœlkenin BaÅŸbakanı Saad Hariri, Riyadda bir basın toplantısı ile istifa ettiÄŸini açıklamıştı. Hariri bu konuÅŸmasında Ä°ran ve Hizbullahı eleÅŸtirmiÅŸ, uzun süre Suudiler tarafından  zorla istifa ettirildiÄŸi konuÅŸulmuÅŸtu.

_98612640_gettyimages-632571448

LÃœBNAN BAÅžBAKANI RÄ°YADDA Ä°STÄ°FA EDERKEN, Ä°SRAÄ°L LÃœBNANA GÄ°RMEYE HAZIRLANIYOR

Tüm bu yaÅŸananların ardından yaklaşık 100 savaÅŸ uçağını havalandırdığı geniÅŸ kapsamlı bir tatbikat baÅŸlatan Ä°srailin tatbikatı geniÅŸleterek Lübnana girmeye hazırlandığı iddia edilmiÅŸti. Buna göre Ä°srail ilk olarak Lübnanın Ä°srail sınırında yer alan Nakuradan Dahiye Celubiyye bölgesine girecek. Ä°lk hedef ise Hizbullah...





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024