Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2856 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   06 Kasım 2017 - 12:35

Riyad a Yönelen Füzeler İran Yapımı

Büyüt
Küçült
Riyad a Yönelen Füzeler İran
Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, Riyadı hedef alan füzelerin Yemen Ordusu un cephanesinde yer almadığını İranda yapıldığını ima etti.

Suudi Arabistan liderliğindeki Koalisyon Güçleri Komutanlığı, ülkeyi hedef alan balistik füzelerin İran yapımı olduğunu savundu. Koalisyon Güçleri Sözcüsü Albay Turki el-Maliki, Riyadda düzenlediği basın toplantısında, Husilerin Suudi Arabistanı hedef aldığı füzeler İran yapımı, Yemen Ordusu un cephanesinde yer almıyor dedi.

Husilerin cumartesi günü Riyada, öncesinde de Mekkedeki kutsal mekanlara balistik füze atmasını barbaca saldırı olarak niteleyen Maliki, Husiler, İran rejiminin desteği olmadan gerilimi tırmandıramazdı ifadesini kullandı.

İranın Husilere silah desteği verdiğini kanıtlayan bazı deliller olduğunu kaydeden Turki el-Maliki, Sana ın Eylül 2014 e düşmesinin ardından Husiler, Yemen devletinin tüm askeri kaynaklarına sahip oldu. Bunların en önemlisi ise balistik füzeler. Bu kaynaklar İranlı uzmanlar tarafından desteklendi. İran, Husi milislere teknik, eğitim ve planlama alanında askeri uzman ve balistik füzelerle destek veriyor diye konuştu.

Volkan-1 ve Volkan-2 isimli balistik füzelerin fotoğraflarını gösteren Maliki, Yemenin önceden bu füzelere sahip olmadığını, bunun da ülkeye balistik füze kaçırıldığını gösterdiğini söyledi.

Albay Maliki, füzelerin Yemene parçalar halinde kaçırıldığını ve orada bir araya getirildiğini dile getirdi.

Maliki ayrıca, koalisyonun ilerleyen dönemde 40 Husi lideri terör listelerine ekleme niyetinde olduğunu ifade etti ancak bunun zamanıyla ilgili bilgi vermedi.

50 BİN MAYIN

Turki el-Maliki, Husilerin Suudi Arabistan sınırına yaklaşık 50 bin adet mayın döşediğini de sözlerine ekledi.

İRANA CEVAP VERİLECEK

Suudi Arabistan haber ajansı SPAda yayımlanan haberde yer alan açıklamada, İranın Husilere Suudi Arabistanı hedef alan balistik füzeler vermesinin savaş hareketi olarak görülebilecek açık ve doğrudan askeri saldırı olduğu savunuldu. Açıklamada, Koalisyon, İranın Husilere bu füzeleri tedarik etmesini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarını, özellikle de 2216 sayılı kararının açık bir şekilde ihlal edilmesi olarak görüyor. İranın bu işte parmağının olması, komşu ülkelerin, dünya ve bölgenin barış ve güvenliğini hedef alan açık bir saldırıdır ifadelerine yer verildi. Suudi Arabistanın ülke topraklarını ve vatandaşlarını koruma hakkının vurgulandığı açıklamada, Suudi Arabistan, uluslararası hukukun tanıdığı şekilde ve uygun zamanda, topraklarını, halkını ve çıkarlarını müdafaa etme hakkına istinaden İrana gerekli cevabı verme hakkını saklı tutmaktadır denildi.

Koalisyon ayrıca, insani yardım ekiplerinin giriş çıkışları haricinde Yemen ile olan tüm hava, kara ve deniz sınırlarının geçici olarak kapatılmasına karar verildiğini duyurdu.

Açıklamada, söz konusu kararın, gerekli kontrollerin yapılamaması ve bunun da İranın Husilere füze ve askeri teçhizat tedariğine zemin hazırlaması nedeniyle alındığı kaydedildi. Açıklamada, Husilere silah verilmesini yasaklayan 2216 sayılı kararın uygulanması için uluslararası toplum ve BMGKya çağrıda da bulunuldu.

NE OLMUŞTU?

Yemenden Suudi Arabistanın başkenti Riyadın kuzeydoğusuna geçen cumartesi günü atılan balistik füzeler, hava savunma sistemlerince etkisiz hale getirilmişti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024