Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2601 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   12 Aralık 2017 - 15:11

PUTİN kongreye PYD dışı Kürtler katılır” formülünü önerdi.

Büyüt
Küçült
PUTİN  kongreye PYD dışı Kürtler katılır” formülünü
Alman yayın organı DW Türkçe, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin Türkiye ziyaretine ilişkin Putinin, Türkiyeyle nasıl bir işbirliği kurmak istediğinin ayrıntıları ortaya çıkmaya başladı diyerek bir haber yayınladı.

TÜRKİYE OLASI AFRİN OPERASYONUNDA RUSYANIN DESTEĞİNİ ALABİLİR

Ankara ziyaretinden hemen önce Suriyede Esadla görüşen ve Rus güçlerinin önemli bölümünün ülkeden çekilmesi emrini veren Putin, Esadla görüşmesi konusunda Ankarayı ayrıntılı olarak bilgilendirdi. Habere göre, Rus güçlerinin Suriyedeki iki daimi noktası Hmeymim ve Tartus a kalacak olmasının Ankara ın Suriyeyle ilgili planlarını da gözden geçirmesine olanak sağlayacağı görüşünü Cumhurbaşkanı Erdoğanla paylaşan Putin, Türkiye in olası bir Afrin operasyonunda Rusya desteğini alabileceği mesajını verdi.

Öte yandan Putinin ziyaretinin ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Girmemiz için önemli kriter tehdit mi değil mi önemli olan. O bölgeden bize tacizler geliyor, istediğimiz zaman müdahale ederiz, ansızın gireriz açıklaması yaptı.

Haberde şu ifadeler kullanıldı:

PUTİN, ERDOĞAN-ESED ARASINDA MODERATÖR

Ankaradaki diplomatik kaynaklara göre bu mesaj, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi i toplamak için Esad ile Erdoğan arasında adeta ‘moderatörlük rolü üstlenen Putinin, tarafların beklentilerini yerine getirmek için formül üstüne formül ürettiği anlamına geliyor.

RUSYA ASTANA TOPLANTISINDA PYDDEN VAZGEÇTİ

Öyle ki Putin, Erdoğanla görüşmesinde Ankara ın terör örgütü PKK ın Suriye kolu PYD in kongreye katılamayacağı yönündeki ısrarını anlayışla karşıladığını dile getirdi. Erdoğan-Putin görüşmesini yakından izleyen diplomatik kaynaklar, Suriye Ulusal Diyalog Kongresi in PYD dışındaki Kürtlerin katılımıyla toplanabileceği konusunda Erdoğan ile Putinin hemfikir olduğunu belirtiyor.

ERDOĞAN ÖNERİYE SICAK BAKIYOR

Bu yöndeki öneriyi Putinin dile getirdiği, Erdoğanın da bu mesaja yeşil ışık yaktığı iddia ediliyor. Suriye Ulusal Diyalog Kongresi in 2018 başlarında toplanması için hazırlıklarını hızlandıran Ankara, bu nedenle yeni bir Soçi görüşmesi olacağının ve bu görüşmede Suriye konusunda Ankara-Moskova işbirliğinin ayrıntılarının daha da netleşeceğini vurguluyor.

RUS ASKERİNEİN ÇEKİLMESİNİN TÜRKİYE AÇIŞINDAN ÖNEMİ VAR

Ortadoğu Stratejik Araştırmalar Merkezi den (ORSAM) Suriye uzmanı Oytun Orhana göre, rejim güçlerinin Rusya ın desteğiyle Irak sınırındaki Ebu Kemali de almasından sonra Suriyedeki askeri operasyonda sona gelindiğini açıklayan Putin, siyasi çözüm için özellikle Türkiye, İran ve Suriye arasında bir mutabakat sağlamaya çalışıyor. Putinin bu yüzden Suriye Ulusal Diyalog Kongresi in toplanmasına büyük önem atfettiğini anlatan Orhan, Putinin Suriyedeki tüm tarafları kongreye davet ederken Türkiyeye özellikle ihtiyaç duyduğunun altını çiziyor. Orhan, “Çünkü Türkiye in Suriyeli muhalifler üzerinde güçlü bir etkisi var. Putin, Türkiye ile Suriye arasında açık bir şekilde koordinasyon yürütüyor. Bu koordinasyonun sonuçlarını almak için de hem Esadla hem de Erdoğanla sık sık görüşüyor” diyor.

“ABDYE KARŞI İŞBİRLİĞİ”

Orhan, “Demek ki Rusya, Afrinden çekilebilir. Türkiye in Afrine müdahalesinin de önü açılır. Putin, Suriyede Türkiyesiz düzen kurulamayacağını Esada da anlatmış görünüyor ki, Türkiyeyi ikna edecek açıklamalar yapabiliyor” diyor. Orhana göre Suriye konusundaki tüm bu gelişmeler “Amerikaya karşı bölgesel bir işbirliği”ne de işaret ediyor. Orhan, “Hedef; PKK ın Suriyeden alınması, Amerika ın Suriyedeki varlığının çıkartılması. Bu noktada Suriye merkez hükümetiyle de koordinasyon söz konusu olabilir. Yepyeni sürpriz görüşmeler olacaktır” diyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024