Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4812 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   17 Ağustos 2016 - 19:54

Menbiçi terk eden IŞİDliler Türkiyeye doğru ilerliyor

Büyüt
Küçült
Menbiçi terk eden IŞİDliler Türkiyeye doğru

IŞİD için, 2014 yılından bu yana elinde tuttuğu Suriyenin kuzeyindeki Menbiç lojistik destek açısından büyük önem taşıyordu. IŞİD, kendilerine katılmak üzere Türkiye üzerinden Suriyeye gelen cihatçıları farklı cephelere göndermek için Menbiçi bir toplanma merkezi olarak kullanıyordu.

Garverın gazetecilere yaptığı açıklamalara göre, geçen hafta ABDnin desteğindeki, Kürt ve Arap savaşçılardan oluşan Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) kenti geri alacağı belli olduğunda, 100-200 cihatçının araba ve kamyonlarla kaçtıkları görüldü.

IŞİDLİLERE ATEŞ AÇILMADI


Irakın Felluce kentinde yerel ve koalisyon güçlerinin IŞİDliler kaçarken 175 aracı yok etmiş olmasının aksine, ABDli sözcünün verdiği bilgilere göre Suriye Demokratik Güçleri Menbiçi terk eden militanlara ateş açmadı.

ANLAŞMA DOĞRULTUSUNDA ATEŞ AÇILMADI İDDİASI


Bu durumun SDG ile IŞİD arasında yapılan bir anlaşmaya bağlı olup olmadığı bilinmiyor. Buna karşılık, bölgeden daha önce gelen haberlerede, kent saldırı altındayken, SDGnin cihatçılara güvenli bir çıkış rotası önerdiği; ancak, onların bu öneriyi reddettiği belirtiliyordu.

Garver, Kaçan militanların oluşturduğu konvoydaki araçlarda sivillerin de bulunduğu gözlendi. Bu nedenle, sivil kaybı ve olası yan zararların önlenebilmesi için çarpışmaya girilmedi dedi.

Koalisyon güçlerinin IŞİD cihatçılarını takip ettiklerini belirten Garver, detaya girmeyerek cihatçıların, bazı bölgelerinin halen  IŞİDin kontrolünde olan Türkiye - Suriye sınırının bulunduğu, kuzeye ilerledikten sonra dağıldıklarını belirtti.

Garver, Halen devam eden bir operasyon olduğundan dolayı detaya girmeyeceğim; ancak, onları takip ediyoruz dedi ve gitmesine izin verilen araçlarda militanlar, sivil rehineler ve kendi rızalarıyla IŞİDliler ile birlikte hareket eden aile üyeleri gibi sivillerin olduğunu belirtti.

ONLARI SİVİL OLARAK DEĞERLENDİRMELİYİZ, BU YÜZDEN ATEŞ AÇMADIK


Garver, Onları sivil olarak değerlendirmeliyiz; bu yüzden ateş açmadık, sadece izledik dedi ve IŞİD militanlarının SDGnin Menbiçi geri alma operasyonu sırasında, sivilleri de tehlikeye attığına dikkat çekti.

Garver, Sivilleri devamlı olarak ateş hattına sürerek, vurulmalarını sağlamaya çalıştılar. Sanıyoruz bunu bir propaganda aracı olarak kullanmak istiyorlar diye ekledi.

Suriye ve Irakta bir dizi yenilgi yaşayan cihatçılar, ellerinde tuttukları bölgeyi kaybetme baskısıyla karşılaştıklarında, sivilleri toplu bir şekilde rehin alıp, yanlarında götürerek bir tür güvenlik sağlamış oluyorlar.

DHA





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024