Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2971 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Nisan 2018 - 09:01

Kim Jong Un Ateşkes Köyü de!

Büyüt
Küçült
Kim Jong Un AteÅŸkes
Kore lideri Kim Jong-un, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile iki ülke sınırında yer alan Panmunjom Ateşkes Köyü de bir araya geldi.

Görüşme için yerel saatle 06.40 sularında Pyongyangdan yola çıkan Kim Jong Un, kendisinden az önce Panmunjoma ulaşan Moon ile görüşmek için iki ülke sınırının güney tarafına geçti. İki ülke liderlerinin 1950-1953 yıllarındaki Kore Savaşı dan bu yana üçüncü kez düzenlediği liderler zirvesinde Kim, Güney Kore topraklarına ayak basan ilk Kuzey Kore lideri oldu. Mao tarzı siyah bir takım elbiseyle görüşmeye gelen Kim, Moon ile el ele kameralara poz verdi. Kim daha sonra Moonu sınırın kuzeyine geçmeye davet etti. İki lider birlikte sınırın kuzey tarafına geçtikten sonra tekrar güneye döndü. Moon ile bir süre yürüyüş yapan Kim, akabinde Güney Kore askerlerinden oluşan ve şeref kıtası olarak da bilinen tören mangasını selamladı. Kim Jong-un daha sonra Panmunjomdaki Barış Evi e geçerek ziyaretçi defterini imzaladı ve beraberindeki Kuzey Kore heyetiyle, Moonu grup fotoğrafı çekilmeye davet etti.

Güney Kore makamlarından yapılan açıklamaya göre, Kim-Moon görüşmesinde, Kore Yarımadası ın yeniden birleşmesi, iki Kore ilişkilerinin iyileştirilmesi ve nükleerden arındırılma konuları ele alınacak.

GÖRÜŞME BAŞLADI

Öngörülen program akışından 15 dakika önce başlayan zirvede, Kuzey Kore lideri Kimin şubat ayında Güney Koreye özel temsilci sıfatıyla gönderdiği kız kardeşi Kim Yo-jong da yer aldı.

Görüşmenin basına açık bölümünde Kim, Güney Kore Devlet Başkanı Moon ile açık, samimi ve dürüstçe bir görüşme gerçekleştireceğini belirterek, zirveden iyi bir sonuç almayı umduğunu söyledi.

Bunun (zirvenin) geçmişteki gibi uygulanamayan sonuçları olması yerine geleceğe kararlılıkla bakarken, birlikte el ele yürüyebileceğimiz bir şans olmasını umuyorum diyen Kim, Moona u tarihi yerde olmaktan çok heyecan duyduğunu belirtti. Kim, Moona kendisi ile buluştuğu için teşekkür etti.

Moon ise zirveyi düzenlemeyi kabul ettiği için Kime teşekkürlerini sunarak, Başkan Kim, askeri demarkasyon hattını geçti. Böylelikle Panmunjom, bir ayrılığın değil barışın sembolü oldu yorumunu yaptı.

Dünyanın gözleri ve kulaklarının Panmunjoma çevrildiğini vurgulayan Güney Kore Devlet Başkanı Moon, denizaşırı ülkelerdeki vatandaşların yanı sıra iki ülke halklarının zirveden beklentilerinin çok yüksek olduğunu kaydetti.

Moon, zirvede bir anlaşmaya ulaşmayı, dünyada barışı dileyen herkes ve kendi halkları için mükemmel bir hediye oluşturabilmeyi dilediğini belirtti.

KÄ°M KUZEY TARAFINA GEÇTÄ°, ÖĞLE EMEKLERÄ°NÄ°N ARDINDAN  TEKRAR BULUÅžACAKLAR

Görüşmenin bitmesinin ardından Kim, siyah bir limuzine binerek Panmunjomun kuzey tarafına geçti. Öğleden sonra iki lider görüşmelerine devam edecek.

Taraflar öğle arasından sonra tekrar bir araya gelerek fidan dikecek. Ä°ki ülkeden getirilen toprakların serpileceÄŸi çam fidanının dikileceÄŸi yerin yanına Buraya barışı ve refahı ekiyoruz yazılı bir anıt taşı konulacak.

İki ülke liderleri bir günlük zirvenin sonucunu ortak basın toplantısıyla duyurmadan önce beraber kısa bir yürüyüş yapıp sohbet edecek. Zirve, Moonun ev sahipliğinde verilecek akşam yemeğiyle sona erecek.

Kim-Moon görüşmesinde, daha önce Güney Kore makamlarından, Kore Yarımadası ın yeniden birleşmesi, iki Kore ilişkilerinin iyileştirilmesi ve nükleerden arındırılma konuları yer alacağı alacağı açıklanmıştı.


ABDDEN MESAJ

ABD yönetimi, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in ile Kuzey Kore lideri Kim Jong-unun buluşmasını olumlu bir gelişme olarak gördüğünü açıkladı. Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, konuyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Kim-Moon görüşmesini arihi olarak niteleyen Sanders, Müzakerelerin tüm Kore Yarımadası için barış ve refah dolu bir gelecek yolunda ilerleme sağlayacağı konusunda ümitliyiz ifadesini kullandı.

Sözcü ayrıca, ABD Başkanı Donald Trump ile Kuzey Kore lideri Kim arasındaki görüşmenin de gelecek haftalar içinde gerçekleşmesini beklediklerini kaydetti.



ZÄ°RVE SÃœRECÄ° NASIL BAÅžLADI?


Kuzey Kore lideri Kimin geçen yıl yaptığı nükleer ve füze denemeleri hem Kore Yarımadası da hem de uluslararası toplumda büyük tepkiye neden olmuş, Pyongyang yönetiminin eylül ayında gerçekleştirdiği 6. nükleer deneme ile Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki gerilim had safhaya çıkmıştı. Güney Kore Devlet Başkanlığına iki Kore arasındaki ilişkileri onaracağı vaadiyle gelen Moon Jae-inin diyalog çağrılarına, Kim Jong-un yılbaşında sürpriz bir mesajla karşılık vermişti. Kuzey Kore lideri Kimin yılbaşı mesajında PyeongChang 2018 Kış Olimpiyat Oyunları a yönelik Güney Korede düzenlenecek Kış Oyunları, ülke için iyi bir fırsat olacaktır diyerek, Kış Olimpiyatları ın başarılı olmasını dilemişti. Olimpiyat oyunlarına heyet gönderilmesi dahil bazı adımlar atmaya hazır olduklarını belirten Kim, bu amaçla iki Koreden yetkililerin ivedi olarak buluşabileceklerini söylemişti.

DİPLOMATİK GÖRÜŞMELERLE GELEN ZİRVE

Yılbaşı mesajının ardından yakalanan olumlu atmosferle Kim, olimpiyat oyunlarına katılmaya giden Kuzey Koreli heyetle beraberinde kız kardeşi Kim Yo-jongu özel temsilcisi sıfatıyla Güney Koreye göndermişti. Kuzey Koreden 22 atlet, Güney Koreli sporcularla aynı bayrak altında yürümüştü. Olimpiyatlarda yakalanan barış havasını çerçevesinde Güney Kore Devlet Başkanı Moon da Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yongu mart ayı başında Kuzey Koreyi ziyarete göndermişti. Chungun Kuzey Korede yaptığı görüşme sırasında iki ülke liderinin bir zirve için mutabakata vardığı açıklanmıştı. Kuzey Kore ve Güney Koreli üst düzey yetkililerden oluşan heyetlerin mart ayı sonunda, sınır köyü Panmunjomda yaptığı görüşme sonrası Kim-Moon zirvesinin 27 Nisanda Panmunjomun güney tarafında Barış Evi de (Peace House) yapılacağı bildirilmişti. Kim-Moon zirvesi, 1953 en bu yana sınırın Güney Kore tarafında yapılan ilk buluşma oldu. 2000 ve 2007 yıllarında düzenlenen önceki iki liderler zirvesi Kuzey Kore in başkenti Pyongyangda yapılmış, nükleerden arındırılma konusunun yanı sıra ekonomik meseleler konuşulmuştu. Kimin, Moon ile buluşmasının ardından ABD Başkanı Donald Trumpla da gelecek ay görüşmesi planlanıyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024