Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2596 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   19 Mayıs 2018 - 13:06

KeÅŸmirde Narendra Modi Protestosu

Büyüt
Küçült
KeÅŸmirde Narendra Modi
Hindistan Başbakanı Narendra Modi in, ülkenin Cammu Keşmir bölgesine yaptığı ziyaret protesto edildi.

Yetkililer, bölgedeki bazı projeleri başlatmak amacıyla Cammu Keşmire gelen Modi in ziyaretini protesto eden bağımsızlık yanlısı grupların çağrısıyla bölgede dükkanların ve iş yerlerinin gün boyu kapatıldığını belirtti.

Bağımsızlık yanlılarının, Modi in ziyaretini protesto etmek üzere Srinagarın merkezine yürüyüş çağrısı yaptığı kaydedilirken, emniyet güçleri jilet teller ve demir barikatlarla yolları kapattı.

Yoğun güvenlik önlemleri alan hükümet güçleri, Srinagarın merkezindeki halka, Hindistan yönetimine karşı protestoların önüne geçmek için evlerinden dışarı çıkmamaları uyarısında bulundu.

modiiiiiiiiiiiii2

İnternet erişiminin engellendiği bölgede eğitime ara verildi.

Hindistan İçişleri Bakanlığının twitter hesabından 16 Mayıs a yapılan paylaşımda, Cammu-Keşmirde Hint askerlerine ramazan ayı boyunca operasyonları durdurma talimatı verildiği bildirilmişti.

Pakistan ile Hindistan askerleri arasında Keşmir kontrol hattında dün çıkan çatışmada ise 9 kişi ölmüştü.

KEÅžMÄ°R SORUNU

İngiltere 1947de Hindistandan çekilirken, prenslik şeklinde yönetilen Cammu Keşmiri Hindistan ya da Pakistanla birleşme konusunda serbest bıraktı. Nüfusunun yüzde 90ı Müslüman olan Cammu Keşmirin prensi, Pakistan yerine Hindistanla birleşme kararı verdi. Karara Müslüman Keşmir halkı karşı çıktı. Pakistan ve Hindistanın bölgeye asker göndermesiyle taraflar 1947de ilk kez savaştı. İki ülke yine aynı nedenle 1965 ve 1999da savaşa girdi.

Keşmirin yüzde 45i Hindistan, yüzde 35i de Pakistanın kontrolüne girdi. Bölgenin yüzde 20sine ise Çin hakim. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), 1948den itibaren aldığı kararlarla Keşmirin askerden arındırılmasını ve geleceğinin halk oyuyla belirlenmesini öngördü.

Hindistan, Pakistanın özel statüyle yönettiği Azad Keşmiri de kendi toprağı kabul ediyor. İslamabad yönetimi ise BMGK kararlarının uygulanmasını istiyor.

Hindistanda Cammu Keşmir adıyla bilinen idari birim, ülkede Müslüman nüfusun çoğunlukta bulunduğu tek eyalet durumunda.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024