Fatih haber,Haber fatih,Fatih YaÅŸam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3196 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   03 Mayıs 2018 - 15:30

İran Nükleer Anlaşma Hakkında Son Sözü Söyledi.

Büyüt
Küçült
İran Nükleer Anlaşma Hakkında Son Sözü
Cevad Zarif, İranın bir daha nükleer müzakere masasına oturmayacağını söyledi.

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Youtube üzerinden bir video yayınlayarak İranın nükleer anlaşma konusunda bir kez daha pazarlık yapmayacağını ve müzakere masasına oturmayacağını açıkladı.

Nükleer anlaşma, İran ile P5+1 ülkeleri (ABD, İngiltere, Çin, Fransa, Rusya ve Almanya) arasında 2015e ABD Başkanı Barack Obama döneminde imzalanmıştı. İranla yapılan anlaşmadan çekilme niyetini defalarca dile getiren Trump, bu konuda son kararını 12 Mayısa ilan edeceğini açıklamıştı. Fransa da İranla anlaşmaya sadık kalınması gerektiğini ya da yeni bir nükleer anlaşma yapılabileceğini kaydetmişti.

LAVROVDAN AÇIKLAMA

Zarifen önce açıklamaları basına yansıyan Rus Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ın (UAEA), İranın nükleer programıyla ilgili durumu çözmek için varılan kapsamlı ortak eylem planının uygulayıcısı olduğunu anımsatarak Eğer İsrail veya başkasının elinde, İranın nükleer silah geliştirmeye yönelik programını devam ettirdiğine dair kanıtlar varsa bu belgelerin derhal UAEAya iletilmesi gerekir. dedi.

İsrail tarafından sunulan belgelerin İranın geçmişte yürüttüğü programlara ait olabileceğini savunan Lavrov, ABD in İranla varılan nükleer anlaşmadan çekilmesi, nükleer silahların yayılmasını önlemek için kurulan sisteme büyük bir darbe vurur diye konuştu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin (BMGK) mevcut yapısına yönelik eleştirilerini de dile getiren Lavrov, sözlerini şöyle sürdürdü:

BMGK in mevcut yapısının, küresel güç dengelerini artık doğru bir şekilde yansıttığını düşünmüyoruz. Afrika, Asya ve Latin Amerikadaki gelişen ülkelerin de bu yapıda temsil edilmeleri gerektiği fikrindeyiz. Hindistan ve Brezilya, BMGKye üye olabilecek en kuvvetli adaylar.

TRUMPIN KARARI

ABD Başkanı Donald Trump geçtiğimiz Ocak ayında, İranla Batı ülkeleri arasındaki nükleer anlaşmanın iyileştirilmesini talep etmiş, nihai kararını 12 Mayısa vereceğini söylemişti. 12 Mayısa günler kala tansiyon ise yükselmişti.

Mossad 2017de İranda terkedilmiş görünümlü bir depodan 110 bin belgeyi bir gecede İsraile kaçırmış, Netanyahu bu belgeleri basın ile paylaşmıştı. ABD in yeni Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, İsrailin sunduğu İran belgelerinin gerçek olduğunu söyledi. Beyaz Saray da İranı yalancılıkla suçladı. İran Dışişleri Bakanı Cevat Zarif, Netanyahuya yalancı çoban diye karşılık verdi. İran Savunma Bakanı Emir Hatemi ise İsraili tehdit etti ve sürpriz bir karşılık vereceğiz açıklamasında bulundu.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
Ä°sim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DÄ°ÄžER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024