Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3611 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Kasım 2016 - 17:10

Ezana kısıtlama getiren tasarıya karşıyım

Büyüt
Küçült
Ezana kısıtlama getiren tasarıya
Erdoğandan gelen açıklama sonrası ajanlara İsrail Cumhurbaşkanı Rivlinin açıklamaları düştü.

AA ın aktardığı habere göre İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrailin ezan okunmasına bazı kısıtlamalar getiren yasa tasarısına karşı olduğunu belirtti.

İsrail radyosunun haberine göre, Batı Kudüs eki ofisinde Müslüman din adamlarıyla bir araya gelen Rivlin, ezanın hoparlörle okunmasını yasaklayan yasa tasarısına karşı olduğunu ve buna ihtiyaç olmadığını ifade etti.

Rivlinin bu yasa tasarısının sunulmaması için ilgililerle görüşmeyi vadettiği ve İsrail ibadet hürriyetine saygı gösteren bir devlettir ve ülkedeki tüm azınlıklar için din özgürlüğü ilkesine bağlıdır dediği öğrenildi.

EZAN YASAĞI TASARISI NEDİR?

Gürültü kirliliğine neden olduğu iddiasıyla camilerden hoparlörle ezan okunmasının yasaklanmasını öngören tasarının, yürürlüğe girmesi için İsrail meclisinde (Knesset) üç farklı oturumda görüşülerek oylanması gerekiyor. Filistinlilerin ve İslam aleminin büyük tepkisini çeken tasarı, daha önce de birçok kez gündeme gelmiş ancak mecliste oylamaya sunulmamıştı. Bu kez ise İsrail yasama komisyonundan geçen tasarı, oylanmak üzere meclise sevk edilme aşamasına geldi.

NETANYAHU DESTEKLİYOR

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da gürültüye neden olarak insanları rahatsız ettiği iddiasıyla ezanın yasaklanmasını öngören yasayı desteklediğini belirtmişti.

DİNDAR YAHUDİLER TASARIYA KARŞI

Knesset eki dindar Yahudi partilerinden Yahudot HaTora ın (Birleşik Tevrat) itirazı üzerine oylama ertelenmişti.

DİNDAR YAHUDİLER NEDEN TEPKİLİ?

Yahudot HaToralı Sağlık Bakanı Yakup Litzman, ezanın hoparlörlerden yasaklanmasının Yahudi ritüellerini de kapsayabileceği endişesiyle yasa tasarısına karşı çıktıklarını bildirmişti.

ERDOĞANDAN RİVLİNE: TASARIYI GÖZDEN GEÇİRİN

İsrailde devam eden orman yangınları sonrası Türkiye de bir çok ülke gibi yangın söndürme uçaklarını İsraile yönlendirmiş ve yardım etmişti. Bunun üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisini arayarak teşekkür eden Rivline ezan tasarısını sormuş ve tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söylemişti.

İSRAİL HERKESİN İBADET ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KORUR

Görüşme ile ilgili İsrail basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada; Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Rivline, Müslüman cemaati ilgilendiren girişimi (ezanın hoparlörlerden okunmasını yasaklayan yasa tasarısı) sordu. Rivlin, üm ifade ve din özgürlüğü konuları gibi bunların da hassasiyetle dikkate alınacağını belirterek, ister Müslüman olsun, ister Hristiyan veya Yahudi, İsrailin herkesin ibadet özgürlüğünü sağlamaya devam edeceğini vurguladı ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN: EZAN TARTIŞMALARINI TEHLİKELİ BULUYORUM

Erdoğan bugün de Wow Otelde Parlamentolar arası Kudüs Platformu Kudüs ve Süreci̇n Problemleri̇ Sempozyumu da yaptığı konuşmada şunlaır söyledi:

Bilhassa yakın dönemde ezan konusunda yaşanan tartışmaları son derece tehlikeli buluyorum. Bu yönde parlamentoda karar alınması bir yana, böyle bir tartışmanın varlığı dahi akıl ve vicdan dışıdır. Ötekileştirmeyi derinleştirecek, din ve vicdan hürriyetini ayaklar altına alacak bu tartışmanın kimseye faydası yoktur. Bu tarz bir uygulamaya gidilmesi, sadece Filistinlileri değil, onlarla birlikte tüm Müslümanları rencide etmektedir. Bölgemizin yeni gerilimlere, yeni provokasyonlara değil, barışa katkı sağlayacak hamlelere ihtiyacı var. Bu konuda endişelerimizi, böyle bir tasarının yasalaşması halinde, ne tür tehlikeli sonuçlara sebep olabileceğini çeşitli kanallardan İsrailli yetkililere ilettik.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024