Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 3296 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Haziran 2018 - 17:16

Erdoğanın Kudüs eki varlığı Arapları ve İsraili kaygılandırıyor

Büyüt
Küçült
Erdoğanın Kudüs	eki varlığı Arapları ve İsraili
Ürdün, Suudi Arabistan ve Filistinliler, Erdoğanın Doğu Kudüs e artan varlığı konusunda İsraili uyardı.

Haaretz gazetesinde çıkan bir habere göre Ürdün, Suudi Arabistan ve Filistin Yönetimi İsraili ayrı ayrı uyararak, son birkaç yıldır Doğu Kudüs e artan Türk varlığını dile getirdiler. Ülkeler bu durumun Cumhurbaşkanı Erdoğanın “Kudüs meselesine sahip çıkma girişimlerinin” bir parçası olduğunu da iddia ettiler.

İSRAİLDEN ARAPLARA CEVAP: FARKINDAYIZ, TAKİP EDİYORUZ

İsrail savunma yetkililerinin ise Haaretze bu konunun farkında oldukları ve halen meselenin daha dikkat çekici olduğunu söyledikleri belirtildi.

Buna göre Türkiye in Doğu Kudüs e nüfuz kazanma çalışmaları İsrail güvenlik güçleri tarafından bir yıldan fazla süredir takip ediliyor. İsrailli kaynaklar Türkiye in çeşitli yollardan şehirdeki varlığını sürdürdüğünü tespit etti.

ÜRDÜNDEN İSRAİLE: AYAKTA UYUYORSUNUZ

Yine gazeteye göre Ürdünlü yetkililer İsraili konuyla ilgili “ayakta uyumakla” suçladı. İsrailin Türkiye in Doğu Kudüs e artan varlığına karşı çok yavaş hareket ettiği iddia edilirken, bu durumun 2016 yılında iki ülke arasında imzalanan uzlaşma anlaşmasıyla ilgisi olduğu ifade edildi. Ürdünlü yetkililer İsrailin şehirdeki Türk eylemlerine zor kullanarak karşılık vermek ve bahsi geçen anlaşmayı tehlikeye atmak istemediğini iddia etti.

İSRAİL: TUTUKLUYORUZ, ÜLKEDEN SÜRÜYORUZ VE GİRİŞLERİNİ YASAKLIYORUZ

İsrail savunma yetkililleri ise Haarteze hem Ürdün hem de Filistin Yönetimi in bu olguyla ilgili kendilerini uyardıklarını belirtti. Ancak İsrailin çabuk cevap vermediği iddialarını reddettiler. Bu yetkililere göre, geçtiğimiz yıl bu mevzu yüzlerce Türk vatandaşı eski şehrin içinde ve dışında varlık gösterip Cuma günü Al Aksa çıkışında polisle çatışınca doruğa ulaştı. Savunma yetkilileri soruna çeşitli tutuklamalarla, bazı eylemcilerin ülkeden sürülmesi ve bazılarının İsraile girişinin yasaklanmasıyla cevap verdikleri ifade edildi.

Son aylarda şehirdeki Türk faaliyetleri durulsa da halen devam eden bir endişe kaynağı olduğu öne sürüldü. Türkiye in hala Doğu Kudüs e örgütlenmelere ve kurumlara yaptığı, AK Partiye yakın İslamist gruplar aracılığıyla da yatırımlarla nüfuzunu sürdürmeye çalıştığı ifade edildi.

İsrail polisinin içinden bir kaynağın ise “Emlak satın almaya ve politik duruşlarını kuvvetlendirmeye çalışıyorlar. Bu aynı zamanda Doğu Kudüs e sorumluluk iddiasında bulunan bir başka devlet istemedikleri için Filistin Yönetimi için de bir endişe kaynağı” dediği aktarıldı.

TÜRKİYE KONSOSLOSU DA EYLEMLERİN İÇİNDE

Geçtiğimiz ay Büyük Dönüş Yürüyüşü ve Filsitinlilere yapılan zulüm nedeniyle iki ülke arasında yaşanan diplomatik krizin ardından Türkiye İsrail büyükelçisinin Ankaradan ayrılmasını istemiş ve İsrail de buna Türkiye konsolosunun ayrılması talebiyle karşılık vermişti. İsrail, Türkiye konsolosunun uzun süredir AK Parti üyesi olduğunu, Doğu Kudüs e Türkiye in duruşunun güçlendirilmesine yönelik çabaların içinde olduğunu iddia etti. Buna İHH ile bağlantılı grupların 2010 yılında İsrail baskını sonucu dokuz Türk vatandaşının öldürüldüğü Mavi Marmara gemisine katılması da dahil edildi.

ÜÇ ARAP YÖNETİMİ VE ÜÇ ENDİŞE KAYNAĞI…

Ürdünün göre Cumhurbaşkanı Erdoğan, İslamın Kudüs eki kutsal şehirlerinin koruyucusu unvanını kendilerinden almak istiyor.

Filistin Yönetimi içinse sorun Türkiye in Filistin Yönetimi e karşı mücadele eden İslamcı gruplara desteği Gazzedeki Hamasa politik ve ideolojik olarak yakın durması olarak ifade edildi.

Suudi Arabistanın endişesi ise Erdoğanın Kudüs meselesini harekete geçirerek Arap dünyasında imajını arttırması ve kendisini İsrail ile Trump yönetimine gerçekten karşı duran tek lider olarak sunmaya çalışması denildi.

TİMETURK.COM



E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024