Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 1986 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   29 Mart 2018 - 12:51

DSÖ :Yemende nüfusun yüzde 60ı sağlık hizmeti alamıyor

Büyüt
Küçült
DSÖ :Yemende nüfusun yüzde 60ı sağlık hizmeti
DSÖ, yaklaşık 28 milyon nüfusa sahip Yemende 16,4 milyon kişinin temel sağlık hizmetlerine ulaşamadığı uyarısında bulundu.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), 3 yıldır savaşın devam ettiği Yemende sağlık imkanlarının yetersizliği ve savaş koşulları nedeniyle 16,4 milyon kişinin temel sağlık hizmetlerine ulaşamadığı uyarısında bulundu.

DSÖ, Yemendeki duruma ilişkin 2017 yıllık raporunu yayımladı. Raporda 16,4 milyon kişinin temel sağlık hizmetlerine ulaşamadığı belirtildi. Bu oran, ülke nüfusunun yaklaşık yüzde 60ına tekabül ediyor.

Rapora göre, 28 milyon nüfusa sahip Yemende savaş nedeniyle 9245 kişi hayatını kaybetti.

Ülkedeki ölümlerin yüzde 50si bulaşıcı hastalıklar ve yetersiz beslenmeden kaynaklanıyor. Savaş bölgelerindekiler, diğer bölgelerde yaşayanlardan çok daha kötü besleniyor. Yetersiz beslenme, bulaşıcı hastalıklar ile birleşince salgın hastalık riski artıyor ve hastalıklara karşı direnç azalıyor.

Yemende sağlık hizmeti veren hastane ya da sağlık ocağı gibi yerlerin yüzde 50si kapalı ya da kısmi hizmet veriyor. Kısmi hizmet veren sağlık kuruluşları da savaştan büyük darbe alan hükümetin yatırım yapamaması sebebiyle sağlık ekipmanı eksikliği çekiyor.

TARİHİN EN BÜYÜK KOLERA SALGINI
Rapora göre, 2 yıldır kolera salgınının yaşandığı ülkede 1 milyondan fazla kişi hastalıklardan doğrudan etkilendi. Koleranın son 2 yılda hızla yayıldığı ülkede aşı ve tıbbi destek eksikliğinden 2266 kişi yaşamını yitirdi.

Aşı ve tıbbi destekler sayesinde yayılma hızında azalış gösteren kolera salgını, özellikle savaşın yoğun olarak yaşandığı ülkenin batı kesiminde can almaya devam ediyor. 2017 sonlarına doğru ülkenin yüzde 92sine yayılan ve Birleşmiş Milletler tarafından arihin en büyük ve en hızlı yayılan kolera salgını olarak adlandırılan hastalığın etkisi sürüyor.

Savaş bölgelerinden kaçan 3 milyona yakın kişinin yüzde 40ı sıtma riskinin yüksek olduğu bölgelerde yaşıyor. Evlerinden kaçıp kamplara yerleşenler arasında bulaşıcı hastalıklar daha hızlı yayılıyor. Sağlık hizmetlerinin eksikliğinden dolayı durumun giderek ciddileştiği belirtiliyor.

KANSER HASTALARI TEDAVİ GÖREMİYOR 
Raporda Yemende bulaşıcı hastalıkların yanı sıra ciddi tedavilere ihtiyaç duyan kanser hastalarının durumuna da değinildi.

Geçen yıl 10 bine yakın kişinin kısıtlı düzeyde kanser tedavisi alabildiği ülkede 2018de 30 bin yeni kanser vakasının ortaya çıkacağı tahmin ediliyor.

Yemende kanser hastalarının yarısına yakını hiçbir şekilde tedavi alamıyor.

EN ÇOK ÇOCUKLAR ZARAR GÖRÜYOR
DSÖ raporunda Yemenli çocukların durumu hakkında da bilgi verildi. Mart 2015den 2017 sonuna kadar hayatını kaybeden 9245 kişi arasında 744 çocuk bulunuyor.

Ayrıca, Yemende tespit edilen 60 binden fazla kanser hastasının yüzde 12sinin çocuklardan oluştuğu ifade edildi.

Difteri, sıtma ve kolera gibi salgın hastalıkların artmaya başladığı Nisan 2017den bu yana 6 haftalık ile 6 yaş arasındaki 670 bin 884 çocuğa, 7-15 yaş arasındaki 1 milyon 41 bin 256 çocuğa salgın hastalıklara karşı aşı yapıldı.

UNICEF en geçen hafta yapılan açıklamada, Yemende her 10 dakikada bir çocuk önlenebilir hastalıklar yüzünden ölüyor. Kolera salgını geri gelecek. Birkaç hafta içinde yağmur sezonu başlayacak ve büyük ve acil yatırımlar yapılmazsa kolera Yemenli çocukları bir kez daha vuracak. uyarısı yapılmıştı.

YEMENDE SAVAŞIN 3. YILI 
Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın yaşandığı Yemende meşru yönetime darbe yapan Husiler, 2014 en bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde tutuyor. Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015 en bu yana Yemen hükümetine destek veriyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024