Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2621 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   09 Aralık 2017 - 13:01

Birleşmiş Milletlerde Kudüs Tartışması. Küstahça Sözler

Büyüt
Küçült
Birleşmiş Milletlerde Kudüs Tartışması. Küstahça
ABD Başkanı Donald Trumpın, Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıdığı ve ABD Büyükelçiliği i Kudüse taşıyacağı açıklamaları tüm dünyada tepki ile karşılanırken, İsrailin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danondan tehdit gibi açıklama geldi. Danon, Trumpın açıklamalarının ardından gündem dışı olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de yaptığı konuşmada, Kudüsün İsrail devletinin başkenti olmadığı yerde asla barış olmaz dedi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) ABD Başkanı Donald Trumpın Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanımasının ardından kararı görüşmek üzere acil toplandı.

KUDÜSÜN İSRAİLİN BAŞKENTİ OLMADIĞI YERDE...

ABD Başkanı Donald Trumpın, Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıdığı ve ABD Büyükelçiliği i Kudüse taşıyacağı açıklamaları tüm dünyada tepki ile karşılanırken, İsrailin Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Danny Danondan tehdit gibi açıklama geldi. Danon, Trumpın açıklamalarının ardından gündem dışı olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi de yaptığı konuşmada, Kudüsün İsrail devletinin başkenti olmadığı yerde asla barış olmaz dedi.

New Yorkaki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Merkezi de düzenlenen Güvenlik Konseyide konuşan İsrail Büyükelçisi Danny Danon, Kudüsün başkent ilan edilmesi konusunda Filistinlilerin, Her zaman yaptıkları gibi şiddeti seçebileceğini ya da müzakere masasında kendilerine katılabileceklerini söyledi. Danon, ABD in açıklaması Filistinliler ve dünyanın bütün ulusları için bir gerçeklik kontrolü yapmalarını sağlamaktır dedi. Danon, Kudüsün İsrailin başkenti olmadığı yerde asla barış olmayacağını bu ülkeler öğrenmeli diye konuştu.

544_7

ABDDEN İSRAİLE DESTEK

Kudüsün İsrailin başkenti olarak tanınmasında, Trumpı destekleyen ABD in BM Daimi Telcisi Nikki Haley ise, İsrailin bütün uluslar gibi başkentini belirleme hakkına sahip olduğunu savundu. İsrailin tüm yönetim birimlerinin Kudüse olduğunu söyleyen Haley, Kudüs İsrail Parlamentosu a, Anayasa Mahkemesi e, Cumhurbaşkanı a, Başbakana, bakanlıkların birçoğunun ev sahibi. Yabancı elçiliklerin orada bulunması basit bir sağduyu sorunu diye konuştu.

FİLİSTİN: BU SUÇ ORTAKLIĞI GÖRÜNMELİDİR

Filistinin BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansour ise ABD Başkanı Trumpın Kudüse ilişkin açıklamalarının son derece üzücü olduğunu ve Güvenlik Konseyi kararlarına ve Kudüse yönelik uzun zamandır süregelmekte olan uluslararası fikir birliğine doğrudan aykırı olduğunu söyledi. 

ABD in kararının bölgede gerginliği artırdığının altını çizen Mansour, bu kararın bölgenin tamamen istikrarsızlaştıracağını, geniş kapsamlı sonuçlar doğuracağını söyledi. Mansour, ABD in kararına yönelik Bu suç ortaklığı görünmelidir. İsrailin dokunulmazlığını ödüllendirme kararı, bölgede barışa yön vermek için liderlik eden ABD in gücünü baltalamakta ve devre dışı bırakmaktadır dedi.

İNGİLTERE: BARIŞ UMUTLARI AÇISINDAN YARARSIZ

İngiltere Daimi Temsilcisi Matthew Rycroft, ABD in kararının Güvenlik Konseyi kararlarına uygun olmadığını ve bölgedeki barış umutları açısından yararsız olduğunu söyledi. Rycroft, Kudüsün statüsünün İsrail ile Filistin arasındaki görüşmeler yoluyla belirlenmesi ve nihai statü anlaşması yapılmasının sağlanması gerektiğini vurguladı. Rycroft, Kudüs nihayetinde İsrail ve Filistin devletlerinin başkenti olmalı dedi.

BM: BARIŞ ÇABALARINI CİDDİ ŞEKİLDE ZAYIFLATABİLİR

Kudüsen video konferans yolu ile katlan BM Ortadoğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Nickolay Mladenov, Tek taraflı herhangi bir kararla Kudüsün karakterini ve statüsünü değiştirmeye çalışmak, mevcut barış çabalarını ciddi şekilde zayıflatabilir ve bölge çapında yankı uyandırabilir diye konuştu.

BM in Kudüskonusundaki tutumunun açık olduğunu vurgulayan Mladenov, Kudüs konusu, BM Güvenlik Konseyi ve BM Genel Kurulu kararları çerçevesinde, iki taraf arasındaki doğrudan görüşmeler yoluyla çözülmesi gereken nihai statü sorunudur dedi. Mladenov, gelişmeleri yakından izlediğini, şiddetin tırmanma riskinden de büyük endişe duyduğunu vurguladı.

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin temsilcileri de, Güvenlik Konseyi çıkışında, ABD in Kudüs kararıyla uyuşmayan ortak bir bildiri yayınladı.

Fransa, Almanya, İtalya, İsveç ve İngiltere büyükelçilerinin toplantı sonrasında yaptığı ortak açıklamada, ABD in Kudüsü İsrailin başkenti olarak tanıması ve ülkenin Tel Avivdeki büyükelçiliğinin Kudüse taşınması kararına katılmıyoruz. Bu karar, Güvenlik Konseyi kararlarıyla uyumlu olmamakla birlikte bölgedeki barış umutları açısından yararsızifadesine yer verildiği belirtildi.

BM in uluslararası barış ve güvenliği sağlamadan sorumlu birimi BM Güvenlik Konseyi de 15 üye bulunuyor. Bu üyelerden ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa veto yetkisi olan beş daimi üye. Geçici 10 üye ise ikişer yıllık dönemler halinde Konseyde yer alıyor. Bu 10 geçici üyenin de her yıl beşi yenileniyor.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
Etiketler :
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024