Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2642 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   04 Mayıs 2018 - 10:53

BAE Kriitik Adaya Asker Konuşlandırdı.

Büyüt
Küçült
BAE Kriitik Adaya Asker
Birleşik Arap Emirlikleri e (BAE) bağlı askerler, iki gün önce Yemenin Sokotra Adası a gelerek, burada konuşlandı. Öte yandan bölgede görev yapan Yemen ordu güçleri de liman içinde bulunuyor.

AA ın aktardığına göre, BAEye bağlı askerler, 2 Mayıs akşamı kendilerini taşıyan 3 uçağın Hadibu kentindeki Sokotra Havalimanı a varmasının hemen ardından havalimanı çevresinde konuşlanmıştı. Askerlerle birlikte, aralarında 6 tankın yer aldığı askeri araçların nakli de gerçekleşmişti.

BAŞBAKAN BU ADADA

BAE askerlerinin Sokotra Adası a konuşlanması, Yemen Başbakanı Ahmed bin Dağr ve beraberindeki bakanlardan oluşan bir heyetin cumartesi günü adaya gelmesinin ardından gerçekleşti. Nisan 2016da göreve başlamasından bu yana Sokotra Adası a ikinci defa gelen Bin Dağrın bu ziyaretle amacının, meşru hükümetin ada üzerindeki hakimiyetini göstermek olduğu ifade ediliyor.

BAEDEN TAM HAKİMİYET RAPORU

Aktivistler geçen mart ayında, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadiye, Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri bünyesindeki en büyük ikinci güç olan BAE in ada üzerinde tam hakimiyet kurduğu yönünde bir rapor sunmuştu.

YEMEN-BAE ARASINDAKİ GERİLİM: SOKOTRANIN KIRILGAN ROLÜ

Hint Okyanusu daki Sokotra Adası BAE ve Yemen arasında uzun zamandır gerilim sebebiydi. BAE, Sokotra Limanı ın genişletilmesini öngören bir proje başlattı. Maliyeti, Halife bin Zayid Kurumu tarafından üstlenilen bu proje, limanın büyütülmesi ve dalgakıranın boyunun yükseltilmesinin yanı sıra Sokotra Adası daki havalimanı pistinin genişletilmesi ve sağlık tesisi inşasını da kapsıyor. Ancak BAE in bu projesi, Yemen hükümeti tarafından onaylanmadı.

Abu Dabi yönetiminin adadaki faaliyetleri karşısında 2 yılı aşkın süredir sessiz kalmayı tercih eden Yemen hükümeti, Adende yaşanan son gelişmelerin ardından* artık bu konuyu gündeme taşımakta bir beis görmedi. Cumhurbaşkanı Hadi, BAE in Sokotra Adası daki rolüne işaret ederek, Hangi isim altında olursa olsun devlete ait gayrimenkuller ve araziler üzerindeki tasarrufların durdurulması yönünde talimat verdi. Hadi ayrıca Adendeki özgürleştirilmiş alanlar başta olmak üzere kurtarılan bazı kentlerdeki ihlallerin de durdurulmasını istedi. BAE, Dubai limanının olumsuz etkilenmemesi için Adeni ele geçirerek bu kentin canlandırılmasını önlemeye çalışmakla suçlanıyor.

*ADENDE NE OLMUŞTU?

Yemen hükümeti ile Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri içinde yer alan en etkin ülkelerden biri konumundaki Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında ilan edilmeyen gizli bir kriz çıkmıştı. Krizin, Ocak 2018de Adende patlak veren çatışmaların ardından daha da derinleştiği ifade edilmişti.

Yemenli yetkililer gayri resmi söylemlerinde, BAEyi Adende ayrılıkçı Güney Hareketi i desteklemek ve koalisyon güçlerinin hedefinden uzak bir gündem takip etmek ile suçlarken Abu Dabi yönetimi ise söz konusu iddiaları reddediyordu.Koalisyon güçleri, meşru yönetim ifadesini kullanmadan Yemenin istikrarını desteklemeye devam ettiğini dile getirirken, Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi yönetimi de Husilerle mücadeleye dair resmi açıklamalarında Suudi Arabistanın yanında yer alan BAE in rolünün mevzu bahis edilmesinden imtina ediyor, açıklamalarda birbirlerine yer vermiyorlardı.

Adende meşru hükümete bağlı birlikler ile ayrılıkçı Güney Hareketi arasında 2018 Ocak ayının sonlarına doğru çatşmalar yaşanmış ve 29 kişi ölmüştü. Söz konusu çatışmaların Suudi Arabistanın müdahalesiyle 3 gün içinde son bulmasına rağmen, koalisyonun ikinci önemli figürü olan BAE ile Yemen yönetimi arasındaki gerilim tırmanmıştı.

Adendeki çatışmalar Yemen hükümeti ile BAE arasındaki krizin gün yüzüne çıkmasında turnusol kağıdı işlevi görürken, 2018in Şubat ayında Tihame Direniş Güçleri ve Batı Sahil Cephesi komutanlarıyla telefonda görüşerek, Hudeydeye bağlı Hays ilçesindeki çatışmaların seyri hakkında ilgili bilgi alan Hadi in, Suudi Arabistanın çabalarından övgüyle söz ederken BAE in rolünden tek kelimeyle dahi söz etmemesi dikkati çekti. Buna misilleme olarak BAE Dışişlerinden Sorumu Devlet Bakanı Enver Karakaş, Twitter hesabından BAEye ait birlikler, Haysın ele geçirilmesi için verilen mücadelede yer alıyor. Ordumuz, fedakarlık sayfalarının en güzelini yazıyor. Gençlerimizle gurur duyuyoruz mesajını paylaştı.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024