Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2566 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   11 Aralık 2017 - 10:28

Afrin operasyonuna Rusya dan Geri Adım Sinyali Geldi.

Büyüt
Küçült
Afrin operasyonuna Rusya dan Geri Adım Sinyali
Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG’yi Afrin’den çıkartma planlarında önemli bir rol üstlenmesi beklenen Rusya’dan geri adım sinyali geldiği öğrenildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Suriyenin kuzeyinde ABD desteğinde yer edinen terör örgütü YPGnin Afrindeki varlığına son verilmesi için yeni yılda harekete geçmeye hazırlanırken, Rusyadan beklenmeyen bir tutum değişikliği geldiği belirtildi. Bölgedeki askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre Rusyanın aylar önce Afrindeki askeri üslerini boşaltabileceğini bildirmişti ve görüşmeler sürüyordu. Soçide yapılan son zirvede de Rusyanın somut olarak adım atma sözü verdiği belirtildi. Türkiyenin de bu doğrultuda Afrin operasyonu için hazırlıklara başladığı, 2018 Ocak ayının harekat için belirlendiği bildirilmişti. Ancak Rusya ve rejimin son günlerde bu tutumunu değiştirme eğiliminde olduğu ifade ediliyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin bugün Ankaraya yapacağı ziyarette bu konunun gündem başlıklarından biri olacağı ifade ediliyor.

TSKnın Afrini, Fırat Kalkanı bölgesi, İdlibin kuzeyi ve Hatay/Kilis sınırı olmak üzere üç noktadan askeri olarak kuşattı. Operasyonun da bu noktalardan gerçekleşeceği belirtiliyordu. Son olarak  Rusyanın Afrindeki polis gücünü bu tarihe kadar çekeceği de ifade ediliyordu. Rusyanın askeri gücünü çekmesi halinde YPGnin Afrinde tutunamayacağı değerlendirmesi yapılıyordu. Soçide toplanacak konferansa YPGnin de davet edilmesi konusuna Türkiyenin karşı çıkması sonrası, bu konuda üç ülke ortak bir görüşte buluştu. Soçideki konferansın tarihi de Aralık ayından Şubata ertelendi. Ancak YPG güçleri ile bir Rus generalin Deyrzorda ortak basın açıklaması yapması tepki çekti. Rusyanın YPG ile bu bölgede işbirliği içinde olduğunu gösteren görüntülerden sonra, Afrin ile ilgili planlarını değiştirdiği iddialarının gündeme gelmesi dikkat çekti.

YPGYLE DEYRİZOR GÖRÜŞMESİ

Suriyenin Deyrizor kentinin doğusu Uluslararası koalisyon ve Rus ordusunun desteği ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) tarafından terör örgütü IŞİDten temizlenmesinden sonra ilk açıklama Rus komutan, terör örgütü PKKnın Suriye uzantısı YPGnin sözcüsü birlikte yapılmıştı. Türkiyenin tepki gösterdiği açıklmayı Rus general Alex Kim ile PKK terör örgütünün Suriyedeki uzantısı YPGnin sözcüsü Nuri Mahmut yapmıştı. Rus bayrağı ve YPG flamasının da bulunduğu basın açıklamasında konuşan Mahmut, denetimlerinde bulunan bölgelerin demokratik Suriyenin parçası olacağını belirterek, “Başta ABD ve Rusya olmak üzere, tüm uluslararası güçlere, Suriyenin geleceğinin barışçıl ve demokratik bir şekilde inşası ve özgürleştirilen bölgelerin güvenliğinin korunmasının garanti altına alınması çağrısı yapıyoruz” demişti.

SOÇİDEKİ KONGRE ERTELENMİŞTİ

Rusya Şubatta düzenleyeceği Suriye Halkları Kongresinee PKKnın Suriyedeki kolu PYD/YPGyi de çağıracağını geçtiğimiz ay duyurmuş Türkiye de bu adımı sert bir şekilde eleştirmişti. Ankaranın eleştirileri sonrası Moskova kongreyi iptal etmemiş ancak tarihini ertelediğini duyurmuştu. Rusya devlet Başkanı Vladimir Putinin bugünkü Ankara ziyareti sırasında görüşülecek konu başlıklarından birinini de bu olacağı belirtiliyor. Öte yandan Afrine asker gönderen geçtiğimiz hafta Rusya, Türkiyenin itirazı nedeniyle “Cenevre görüşmeleri” olarak adlandırılan Suriye barış görüşmelerine dahil edilmeyen Kürtlerin de Cenevrede temsil edilmesi için harekete geçtiği iddia edilmişti.

KARAR





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024