Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 2321 kez okundu. | Dunya Haberleri
Haberin Tarihi :   14 Nisan 2018 - 09:10

ABD Genelkurmay Başkanı dan ortak Suriye müdahalesi açıklaması

Büyüt
Küçült
ABD Genelkurmay Başkanı
dan ortak Suriye müdahalesi
ABD, İngiltere ve Fransa ın Suriye rejimine yönelik saldırısı kapsamında başkent Şam yakınında bir kimyasal silah araştırma merkezi, Humusun batısında yer alan bir kimyasal silah deposu ile kimyasal silahlarla ilişkili bir komuta merkezinin vurulduğu bildirildi.

SAVUNMA BAKANI ve GENELKURMAY BAŞKANINDAN ORTAK AÇIKLAMA

ABD Savunma Bakanı Jim Mattis, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Joseph Dunford ile Esed rejiminin 7 Nisanda abluka altında tuttuğu Dumada düzenlediği kimyasal saldırıya yanıt olarak gerçekleştirilen saldırıya ilişkin ortak basın toplantısı yaptı. Bakan Mattis ile Orgeneral Dunforda Fransa ve İngiltere in silahlı kuvvetler ataşeleri eşlik etti.

Toplantıda, Beşşar Esed rejiminin uluslararası hukuku hiçe sayarak kadınları, çocukları ve diğer birçok masum insanı kimyasal silahlarla öldürdüğünü belirten Mattis, Müttefiklerimizle bu kıyımı affedilemez bulduk dedi.

ABD Başkanı Donald Trumpın Amerikan anayasasının ikinci maddesi kapsamındaki yetkileri doğrultusunda askeri güç kullanma talimatı verdiğini aktaran Mattis, saldırının Esed rejiminin kimyasal silah araştırma ve geliştirme merkezlerini hedef aldığına dikkati çekti.

Bakan Mattis, şöyle devam etti:

Bu saldırının Suriye rejimini hedef aldığını vurgulamak istiyorum. Sivil ve yabancı kayıplardan kaçınmak için azami özen gösterdik ancak şimdi tüm medeni dünyanın Birleşmiş Milletlerin (BM) desteklediği Cenevre Süreci i desteklemekle Suriye iç savaşına son vermek üzere acilen bir araya gelmesinin zamanıdır.

GEÇEN YILDAN İKİ KAT DAHA FAZLA MÜHİMMAT KULLANILDI

Saldırının orantılı ancak ağır olduğunu anlatan Mattis, Bu yıl (geçen yılki saldırıya göre) iki katından biraz üzerinde fazla silah kullandık ama bu silahları kimyasal silah hedeflerine münhasır kullandık değerlendirmesini yaptı.

ABD geçen sene nisan ayında Esed rejiminin İdlibin Han Şeyhun kasabasında düzenlediği kimyasal saldırıya yanıt olarak Şayrat Hava Üssü ü 59 Tomahawk füzesi ile vurmuştu.

Saldırıların devam edip etmeyeceğine yönelik bir soruya ise Mattis, Bu, Esede bağlı olacak. Gelecekte daha çok kimyasal silah kullanmaya karar vermesine bağlı. Tabii ki Kimyasal Silahların Yasaklanması Anlaşması a bağlı güçlerin Esedin bunu ihlal etmesine karşı durmak için sebepleri var ancak bu tek atımlık bir saldırıydı yanıtını verdi.

20180414_2_29814398_32697734

ÜÇ HEDEF VURULDU

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Dunford ise saldırıya Amerikan, Fransız, İngiliz hava ve deniz kuvvetlerinin katıldığı bilgisini paylaştı. Saldırıda biri başkent Şam, diğer ikisi Humus yakınlarında olmak üzere üç hedefin vurulduğunu aktaran Dunford, bu hedeflerin sivil kayıplar ve yan hasarlar oluşmayacak şekilde seçildiğine değindi.

Dunford, şu ifadeleri kullandı:

Birinci hedef Şam bölgesinde bulunan bir bilimsel araştırma merkeziydi. Bu askeri tesis, Suriye in kimyasal ve biyolojik savaş teknolojisinin araştırma, geliştirme ve üretim merkeziydi. İkinci hedef ise Humusun batısında yer alan bir kimyasal silah depolama merkeziydi. Bunun, Suriye in sarin gazının ana yeri ve öncül üretim tesisi olduğunu değerlendiriyoruz. İkinci hedefin yakınlarında yer alan üçüncü hedef ise kimyasal silah ve silah deposu ile bir komuta merkeziydi.

BU SALDIRI DALGASI SONA ERDİ

Suriye rejimine ait hava savunma füzelerinin saldırılara karşılık verdiğini ifade eden Dunford, Rus kuvvetlerinin zarar görmemesi amacıyla Rusya ile kuvvetlerin ayrışması için kurulu olan iletişim kanalı üzerinden irtibata geçtiklerini söyledi. Dunford ayrıca, İran veya Rusya ile herhangi bir koordinasyon yapmadıklarını belirtti. Saldırıların devam edip etmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine ise Dunford, Bu saldırı dalgası sona erdi diye konuştu.

WASHINGTONDAN ÇELİŞKİLİ MESAJLAR GELMİŞTİ

ABD Başkanı Donald Trump, 7 Nisanda Dumadaki saldırıdan hemen sonra Beşşar Esede yönelik hayvan ifadesini kullanmış ve kimyasal saldırının bedelinin ağır olacağını vurgulamıştı. Daha sonra yine Twitter hesabı üzerinden Rusyayı tehdit eden Trump, ABD füzelerinin Suriyeye gönderileceğini duyurmuştu. Bu açıklamasından bir gün sonra geri adım atan Trump, çok yakında demediğini, saldırının olmayabileceğini belirtmişti. Temsilciler Meclisi Silahlı Hizmetler Komitesinde dün konuşan ABD Savunma Bakanı Jim Mattis ise saldırı için henüz karar verilmediğini kaydetmişti. Saldırı son iki gün içinde yapılan iki Ulusal Güvenlik Konseyi toplantısının ardından geldi. Doğu Gutada muhaliflerin kontrolündeki son nokta olan Duma ilçesinde sivil yerleşimlere 7 Nisanda düzenlenen kimyasal silah saldırısında 78 kişinin öldüğü bildirilmişti.





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024