Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu haber 4987 kez okundu. | Belediye Haberleri
Haberin Tarihi :   27 Eylül 2012 - 10:10

Fatih ve Wiesbaden şehirleri ‘Kardeş’ oldu

Büyüt
Küçült
Fatih ve Wiesbaden şehirleri ‘Kardeş’
İstanbul’un Tarihi Yarımadası Fatih ile Almanya’nın Wiesbaden kenti arasında ‘Kardeş Şehir Protokolü’ imzalandı.

 

İstanbul’un Tarihi Yarımadası Fatih ile Almanya’nın tarihi şehri Wiesbaden kenti sonunda ‘kardeş’ oldu. Beş yıl önce iki belediye arasında başlayan dostluk, atılan imzalarla kardeşliğe dönüştü.

 

İlk kez 2008 yılında İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda bir araya gelen Wiesbaden Belediye Başkanı Dr. Helmut Müller ile Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir arasındaki tanışıklık, Fatih ve Wiesbaden’in arasındaki tarihi ve kültürel benzerlikler ortaya çıktıkça arasındaki dostluk bağları da ilerledi.

Belediyeler arasında geliştirilen yakın ilişkiler neticesinde, özellikle Alman yetkililerin sıklıkla ziyaret ettiği İstanbul’un Fatih ilçesi ile Almanya’nın Wiesbaden kenti arasında ilişkiler geliştikçe ‘kardeş şehir’ protokolü imzalama fikri doğdu.

Bu çerçevede ilk adım 29 Mayıs 2009 tarihinde “İyi Niyet Protokolü” ile atıldı.

 

Kültürel çeşitlikleriyle dikkat çeken Fatih ve Wiesbaden 2008 yılından bu yana ekonomi, turizm, spor, kültürel programlar ve öğrenci değişim programları gibi birçok alanda işbirliği içerisinde çalışmalarını sürdürürken, bu süreç içerisinde çok sayıda sivil toplum kuruluşu da karşılıklı ziyarette bulundu.

 

Yapılan ziyaretler ve araştırmalar sonucunda Wiesbaden Belediye Başkanı Dr. Müller, Fatih’in binlerce yıllık tarihi içinde pek çok uygarlığa ev sahipliği yaptığını, bugün de İstanbul’un en önemli tarihi, turistik ve ticari merkezi olduğunu belirterek “Fatih, Wiesbaden’a yakışacak kardeş bir şehir. Dünya Metropolü 15 milyonluk İstanbul’un ortasındaki adeta kalbi olan bir kentle kardeş şehir olacağız” diyerek, Fatih’e hayranlığını dile getirmişti.

 

Fatih ile Wiesbaden arasında önemli benzerlikler olduğunu düşünen Alman yetkililer de Fatih ile kardeş şehir olma isteklerini, “Fatih’te birçok bölgeden göç eden insanın yaşadığını biliyoruz. Dinlerin beşiği olan Fatih’te  birçok din bir arada yaşıyor. Özellikle Suriçi’nde Müslüman, Hristiyan ve Yahudiler bir arada yaşıyor. Fatih bir hoşgörü merkezi, Wiesbaden’in de tarihi ve kültürel bir yapısı var” ifadeleriyle açıkladı.

 

Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir’de Wisbaden’le kardeş şehir olmanın verdiği mutluluğunu yaşadıklarının belirterek ‘Elbette, biz Fatihliler olarak ilçemizin, Wiesbaden gibi bize benzeyen pek çok değeri olan bir şehir ile kardeş olması önerisini sevinçle kabul ettik. Sürece destek verecek her türlü çalışmayı gerçekleştirdik. Ve nihayet bugün de toplumlarımızın ortak isteği olan Kardeşlik protokolüne imza koyacağız. Dediğim gibi, iki toplum arasında zaten var olan Kardeşlik bağına iki halka daha ekleyip, mevcut bağları daha da kuvvetlendireceğiz.’

 

Ben inanıyorum ki, dünya üzerindeki Kardeş Şehirler arttıkça, dünyamız bugünkünden de güzel ve daha yaşanır bir yer olacak ve barış şemsiyesi altındaki nesiller, geleceğe daha da umutla bakacak. Ne mutlu bize ki, böyle güzel bir projenin parçası olduk’ dedi.  

 

Zeyrek Sarnıcı’nda düzenlenen törenle Fatih Belediyesi ile Wiesbaden Belediyesi arasında imzalanan Kardeş Şehir Protokolü’yle spor, şehircilik ve eğitim alanlarındaki işbirliğinin artması, ilişkilerin daha ileri bir seviyeye taşınması hedefleniyor.

 

Unkapanı’ndaki Zeyrek Sarnıcı’nda düzenlenen imza töreninin ardından Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Alman heyetine Sulukule’yi gezdirdi.

 

Sulukule gezisinin ardından Wiesbaden Belediye Başkanı Helmut Müller başkanlığındaki Alman heyetini tarihi Kapalı Çarşı’da ağırlayan Başkan Demir, Kapalı Çarşı’daki yeni projenin detaylarını Alman heyetle paylaştı. Ziyaret sırasında heyetler arasında hediyeleşmeler de yapıldı.

 

Gezilerin ardından Wiesbaden Belediye Başkanı Helmut Müller ve heyeti gemiyle boğaz turuna çıktı.

 





E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
DİĞER HABERLER
Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024