Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 3284 kez okundu.
Yazının Tarihi :   04 Ekim 2015 - 22:12:27

RUS SATRANCINDA SURİYE HAMLESİ

Büyüt
Küçült
RUS SATRANCINDA SURİYE

Sabri YALIN

Bursa İnegöl’de doğdu. Bursa Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler böl. ve Anadolu Ün. Tarih böl. mezunu. İlk, Orta ve Yüksek öğretimde Öğretmen, Milli Eğitim Şube Müdürü, Ankara BŞ Belediyesi İtfaiye Müd, Çevre Düzenleme, İşletmeler, Basın Yayın Daire Başkanı, Başbakanlık SHÇEK Gn. Müd. Yard. ve Bursa İl Müdürü, İstanbul BŞ Belediyesi İtfaiye Daire Başk. olarak görev yaptı. Bursa BŞ Belediyesi Gn. Sekr Yard. iken emekli oldu. TİB (Tüm İtf. Bir.), BFSF (Balkan İtf. Spor Fed.) ve TAYEV (Türkiye Acil Yardım & Yangın Vakfı) gibi cemiyetlerde başkanlık yaptı. Yıllarca çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Halen Gazetenizde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.

RUS SATRANCINDA SURİYE HAMLESİ
Dört  yıldır Beşar Esada destek veren Rusya, resmen Suriyeye girdi.
Rus uçaklarının Humus ve Hamada muhaliflerin kontrolünde olan bölgelere saldırıya geçerek sivil katliamı yapmaya başladı.
Diğer yandan Suriye ordusuna ait savaş uçakları Humusta düzenlediği saldırılarda 32 kişi öldü, 200 kişi de yaralanmalarına yol açtı.
Ne oluyordu bölgede?
Rusya neden bu kadar bekleyip saldırıyı başlatmıştı?
SURİYEDE OLAYLAR NASIL GELİŞTİ
Tunusta başlayıp Mısır, Libya, Bahreyn, Cezayir, Ürdün ve Yemende yayılan Arap Baharı olayları; Moritanya, Suudi Arabistan, Umman, Irak, Lübnan ve Fasa da sıçrayarak meydana gelen miting, protesto, halk ayaklanmaları ile silahlı çatışmalar, Suriyeye gelince fren yapmıştı..
Türkiye, ABD ve Batı ülkelerinin Esada önerdikleri sosyal reformlar,  kabul edilmeyince başlayan iç karışıklıklar bir kaosa dönüşmüştü.
Zira ülkeye mahsus jeopolitik yapı, Esadın inanılmaz direnişi, Rusya ve İranın dışarıdan  silah dahil he türlü desteği sağlaması gibi nedenler rejimin düşmesine izin vermemişti.
Buna karşın 50 kadar muhalif grubun da dışarıdan desteklenmesi Esad ve Muhalif savaşının otaya çıkmasına neden olmuştu. 
IŞİD da bu olayların devamında ortaya çıkmıştı.
Sonuçta milyonlarca Suriyeli iç savaşın mağdurları olarak çoluk çocuk göç yollarında helak olmuşlardı.
Ama rejim he şeye rağmen direniyordu.
DENGELER NASIL DEĞİŞTİ VE RUSYA MÜDAHALESİ
Esad, direnişini sürdürürken son kozunu oynamaya karar verdi.
Rusyadan rejim karşıtlarına karşı Suriyeye müdahale yapmasını istedi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de yeni Suriye politikasını devreye sokmak konusunda hiç vakit kaybetmedi.
Rus Hava Kuvvetlerine bağlı uçaklar, Humus kenti yakınlarındaki hedefleri vurmaya başladı.
Rus yetkililer saldırıların hedefinin IŞİD güçleri olduğunu iddia etse de, Rusyanın bugüne kadar vurduğu hedeflerin, ABD, Körfez ülkeleri ve Türkiye destekli muhaliflere ait olduğu konusunda herkes hemfikir.
RUSYANIN SURİYE HAMLESİNİN NEDENLERİ
 Rusyanın Suriyeye neden müdahale yaptığına dair  yapılan ilginç yorumları şu iki  başlıkta toplayabiliyoruz:
1- Radikal İslam tehdidi:, IŞİD tehdidi dünyanın gözünü korkutmaya başladığından beri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin söylemleri aynı idi. Geçmişte Rusyanın da Kuzey Kafkasyada radikal eylemlerle karşı karşıya kaldıklarını, bu yüzden Esadı devirmekten çok IŞİDi yok etmeye odaklı bir uluslararası terör karşıtı koalisyona Batıyı çağırıyordu.
2- Süper güç statüsüne dönme isteği: Rusya sadece Suriye ile birlikte İran ve Irak yönetimlerinin de desteğini alarak, bölgede ABDnin boşalttığı süper güç boşluğunu doldurmak istiyordu.
DEĞERLENDİRME
Meydana gelen gelişmeler Türkiye Hükumetinin Suriyede izlediği dış politikalarla örtüşmemektedir..
Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rusyanın Suriyeye bir sınırı yok. Rusya Suriyeyle niye bu kadar ilgileniyor” sorusunu otaya koymuştur..
Zira Suriye sorunu, sadece Türkiye ve İran gibi bölge ülkelerinin çözebileceği bir meseleyken bir dünya krizi haline gelmiştir.,
Dilerim daha fazla kan dökülmeden selamete çıkılarak, bölgeye barış tekrar geri gelmiş olsun..
İyi haftalar..

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
ŞERİF
 
Evet, Değerli Dostum,dileriz daha fazla kan dökülmeden selamete çıkılarak, bölgeye barış tekrar geri gelmiş olur. Önemli bir konuya temes edip özet bilgilendirme yaptığınız için teşekkürler. Kelmine sağlık.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024