Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 1400 kez okundu.
Yazının Tarihi :   28 Eylül 2015 - 12:13:18

MEKKE , TİCARET MERKEZİ Mİ OLUYOR?

Büyüt
Küçült
MEKKE , TİCARET MERKEZİ Mİ

Sabri YALIN

Bursa İnegöl’de doğdu. Bursa Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler böl. ve Anadolu Ün. Tarih böl. mezunu. İlk, Orta ve Yüksek öğretimde Öğretmen, Milli Eğitim Şube Müdürü, Ankara BŞ Belediyesi İtfaiye Müd, Çevre Düzenleme, İşletmeler, Basın Yayın Daire Başkanı, Başbakanlık SHÇEK Gn. Müd. Yard. ve Bursa İl Müdürü, İstanbul BŞ Belediyesi İtfaiye Daire Başk. olarak görev yaptı. Bursa BŞ Belediyesi Gn. Sekr Yard. iken emekli oldu. TİB (Tüm İtf. Bir.), BFSF (Balkan İtf. Spor Fed.) ve TAYEV (Türkiye Acil Yardım & Yangın Vakfı) gibi cemiyetlerde başkanlık yaptı. Yıllarca çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Halen Gazetenizde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.

MEKKE , TİCARET MERKEZİ Mİ OLUYOR?
Milyonlarca Müslümanın gittiği kutsal topraklarda farklı şeyler oluyor.
Daha iki hafta önce Kabede 107 kişinin öldüğü vinç kazasından sonra bu yıl ikinci büyük kaza haberi İslam alemine ikinci büyük acı yaşatmıştı.
Minada 753 kişinin öldüğü, 887 kişinin yaralandığı izdiham faciası, son yıllların en büyük kazalarından biri sayılıyor...
30 yılın en şiddetli fırtınalı yağışlar nedeniyle Kâbenin etrafı göle döndü.
Ne oluyordu Kutsal topraklarda?
ŞİDDETLİ YAĞMUR VE ŞİMŞEKTEN KAÇARLARKEN...
2 milyon hacı adayının katıldığı Cuma namazının ardından şiddetli rüzgarla beraber Mekkede kum fırtınası ve 17.00 sıralarında ise yağmur başlamıştı. Fırtınayla birlikte aniden bastıran şiddetli yağış Mekkede hayatı felç etmişti. Hacı adayları Mescid-i Haramın kapalı alanlarına sığınmıştı.. Gökyüzünde şimşekler çakarken, hacı adayları da telbiye ve tekbirler getiriyordu. Tam bu sırada Yıldırım, Kâbenin etrafında duran vinçlerden en büyüğüne isabet etmiş, yıldırımın etkisiyle vinç, Kâbenin doğusundaki revakların üzerine devrilmişti. O mekanda bulunan hacı adayları vincin altında kalmış, 107 hacı adayı yaşamını yitirirken, 238 kişi de yaralanmış, ardından Mescidi Haramda can pazarı yaşanmıştı.
Hacda izdiham: En az 717 ölü, 805 yaralı
Hac için gelenlerin barındığı Mina çadır kentinde çıkan izdihamda en az 717 kişinin öldüğü ve 805 kişinin yaralanmıştı. Buradaki izdiham, şeytan taşlama alanında değil, Hamarat Köprüsü girişinde gerçekleşmişti. Mekke yakınlarındaki Mina çadır kentinde yüz binlerce hacı adayı “şeytan taşlama” sırasında izdihamın ortasında kalmıştı.
Çok enteresan olan şey son 40 yılda hac mevsimi sırasında meydana gelen 15 ölümlü kazadan 8inin şeytan taşlama sırasında veya gidiş-dönüş yolunda meydana gelen izdihamlar nedeniyle yaşanmıştı. 
 Suudi Arabistan yetkilileri NE YAPIYOR
 
Kâbede son yıllarda ziyaretçi sayısının artmasıyla Ramazan ve Hac mevsimindekine benzer sürekli yoğunluk yaşanıyor. Her sene Umre ve Hacca gelenlerin sayısı artıyor. Hac döneminde Mescid-i Haramda hacıların daha rahat Hac ve Umre ibadetlerinin yerine getirebilmeleri için Suudi Arabistan yetkililerince Mescid-i Haram çevresinin genişletilmesi kararı alındı. Bu durum, Osmanlı mirasının kaldırılmaya başlanacağı şeklinde algılanmış olsa da Suudi Arabistan meseleye bir yatırım olarak yaklaşıyor diye düşünmek daha mantıklı olabilir. Çünkü, ne kadar hizmet verilirse o kadar para kazanılıyor. Ne var ki genişletme çalışmaları için kurulan yaklaşık 50 büyük vincin görüntüsü, Kâbeyi dini bir alandan çok inşaat alanına dönüştürmüştü.
KÂBE MANZARALI OTEL ODALARI için değerler yok edildi
Hizmet yapalım derken, Kâbenin etrafında son 20 yılda İslam mirasını yok eden yıkımlar yapıldı. Uzmanlara göre Kâbe manzaralı arsaların m2si 80 bin dolar. Ancak bu işler için bir çok manevi değerler de yok edildi.
Mesela: Hz Haticenin evi yıkılarak yerine abdesthane yapıldı.
Hz. Ebû Bekirin evi yıkılıp yerine 31 katlı Hilton Oteli yapıldı.
Ebû Bekir Camiinin arazisine ATM makinaları yerleştirildi.
Osmanlı döneminde Mekkeyi korumak için yapılan 350 yıllık Ecyad Kalesi, yerle bir edilerek  yerine Zem Zem Towers yapıldı.
Hz. Muhammed (sav)in doğduğu ev bile yıkım tehdidi altında.
Devam edecek olursak Suudların bu konudaki vukuatları bitmez....
Dünyadaki tüm Müslümanları rahatsız eden bu yıkımlar karşısında Suudi yönetiminin duyarsızlığı yeni tartışmaları da başlattı..
 Bu yıkımların fikir anlamındaki arka planında ise Vahhabilik adındaki bi düşüncenin varlığı konuşuluyor.

DEĞERLENDİRME
Ülkemizde ve dünyada sıradan cami ve okullara belirli mesafelerde onların görüntülerini kapatacak şekilde yapılanmalara izin verilmez iken,
Osmanlı ve  Selçuklular bu tür mabetleri en gözde ve yüksek yerlere koyarken, İslamın gözbebeği olan Kabe-i Muazzamanın etrafına üç kuruş fazla para kazanma uğruna Kabenin etrafını kapatıp otel inşa etmenin İslama saygı ile ne kadar ilgisi olabilir?
İyi haftalar..

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024