Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 1523 kez okundu.
Yazının Tarihi :   29 Eylül 2014 - 22:10:13

ATEŞİN ÇOCUKLARI, İTFAİYECİLER

Büyüt
Küçült
ATEŞİN ÇOCUKLARI,

Sabri YALIN

Bursa İnegöl’de doğdu. Bursa Eğitim Enstitüsü Sosyal Bilgiler böl. ve Anadolu Ün. Tarih böl. mezunu. İlk, Orta ve Yüksek öğretimde Öğretmen, Milli Eğitim Şube Müdürü, Ankara BŞ Belediyesi İtfaiye Müd, Çevre Düzenleme, İşletmeler, Basın Yayın Daire Başkanı, Başbakanlık SHÇEK Gn. Müd. Yard. ve Bursa İl Müdürü, İstanbul BŞ Belediyesi İtfaiye Daire Başk. olarak görev yaptı. Bursa BŞ Belediyesi Gn. Sekr Yard. iken emekli oldu. TİB (Tüm İtf. Bir.), BFSF (Balkan İtf. Spor Fed.) ve TAYEV (Türkiye Acil Yardım & Yangın Vakfı) gibi cemiyetlerde başkanlık yaptı. Yıllarca çeşitli gazete ve dergilerde yazılar yazdı. Halen Gazetenizde haftalık köşe yazıları yazmaktadır.


    ATEŞİN ÇOCUKLARI, İTFAİYECİLER
   İnsan hayatı için en önemli meslek İtfaiyeciliktir dersek hiç abartı sayılmaz. Zira yangın, deprem, su baskını vb. doğal afetlere, kimyasal tehlikelere trafik kazalarına müdahale eden ve bizim için olmazsa olmaz insanlardır İtfaiyeciler. 25.Eylül.1923 tarihi,  “İtfaiye Haftası” başlangıcı olarak kabul edilmiştir. Zira bu tarihte Belediyelere devredilmiştir.
                          İTFAİYECİLER NASIL İNSANDIR
 ABD seyahatim sırasında  Mississippi Jacksonda bir dükkanda teşhir edilen bir silahın üzerinde şöyle yazıyordu: “Çok etkilidir. İtfaiyeciyi dahi devirir. İtfaiyeciler, ruh ve bedenen güçlü insanlar arasından seçiliyordu. Onlar, yangın ve afetlerde insan kurtarma, yangına müdahale etme gibi zor şartlarda hızlı hareket etmeleri gerekiyordu. Onlar bu işleri sırtındaki ağır koruyucu ekipmanlar ile yapıyorlardı. Aslında gelişmiş ülkelerde onları kahraman olarak biliyorlardı. Çocuklar meslek seçimi ile ilgili anketlerde ilk sıralarda İtfaiyeciliği seçiyorlardı. Bunlar neden ülkemizde değil de gelişmiş ülkelerde oluyordu, bunu iyi okumamız gerekiyordu..
                     İTFAİYECİLİĞİN KISA TARİHÇESİ
   Ateş, insan hayatının vazgeçilmezi olmuştur. Ateş yapıcı olduğu kadar, kontrol dışı olduğunda da yıkıcıdır. Dünyada ve ülkemizde yangınlara karşı sürekli kanunlar çıkarılmış ve önlemler alınmıştır. 1560da Kanun-i Sultan Süleyman Fermanıyla yeni binalarda yangın sirayetini önlemek için saçak yapılması yasaklanıyordu. 1572de Sultan 2. Selim ve 1579 3.Murat Fermanlarında herkesin evlerinde su dolu fıçı ve dama ulaşacak birer merdiven bulundurmaları isteniyordu. İstanbulda Tophanedeki bir yangına David adlı Fransız  mühendisin yaptığı tulumba ile 1714de müdahalesinden sonra kurulan “Tulumbacı Ocağı 1826da Vaka-i Hayriyeye kadar sürmüş, yerine Orduya bağlı “Yangıncı Taburları” ve Belediyelere bağlı da “Daireliler” kurulmuştu. 1874te Macaristandan getirilen “Kont Szechyni Paşa kumandasında “Askeri İtfaiye”, 25 Eylül 1923de Belediyelere devredilmişti.
                  BELEDİYELER DÖNEMİ GELİŞMELERİ
   1. Dünya harbinde Tulumbacı Ocağının cepheye sürülmesiyle yangınlar için efrat kalmayınca bitmeyen yangınlar dönemi başlamıştı. İtfaiyelerin Belediyelere devriyle yeni İtfaiye  araç, istasyon ve personeli başlangıçta sorun olmadı. Ancak yenilenmemiş olmaları problemleri de beraberinde getiriyordu. 6 gün çalışıp bir gün tatil yapan İtfaiyeciyi evinde çocuğu tanıyamıyordu. Ancak ıslahat çalışmaları bir türlü yapılamıyor ve meslek mensupları bir nevi horlanıyordu. Bu bağlamda ilk çalışmalar, Ankara İtfaiye Müdürü Baki Akansel tarafından “Kaza ve Yangınlardan Koruma Kurulu” adıyla 1972- 73 yılları kurulmuş ancak kısa sürede dağılmıştır.
                          SON DÖNEM ÇALIŞMALAR
 1994de Ankara İtfaiye Müdürü olarak göreve başlayan bu satırların yazarı ile İstanbul, Kocaeli, İzmir, Bursa, Gaziantep, Edirne, Karabük, Mersin, Erzurum, Muğla gibi şehir İtfaiye Müdürleri bir araya gelerek “Tüm İtfaiyeciler Birliği”ni kurmuşlardı. Bu Ekip, gelişmiş ülkelerle bilgi paylaşımı yaparak araç-gereç standartları, koordinasyon, kılık kıyafet, amblem vb. prensipleri ortaya koymuşlardı. İlk olarak Antalya, Kocaeli ve İstanbulda kurulanan İtfaiyecilik Meslek Yüksek Okulları, daha sonra birçok şehirde kuruldu. Gönüllü İtfaiyeciler Birliği kuruldu. Endüstri Meslek Liselerinde İtfaiye bölümleri açıldı. Kışla tipi istasyonlar yerine “Mini İstasyonlar” ile İtfaiyeler kentlerin her köşesine dağıldı. “Kurtarma Birlikleri” oluşturuldu. 8 Balkan İtfaiyesi ile Balkan İtfaiye Spor Federasyonu kuruldu. İstanbul Teknik Üniversitesi ile İçişleri Bakanlığı ve 8 Avrupa İtfaiyesinin katılımı ile “İtfaiyecilikte yeni Model çalışmaları” yapıldı.  İstanbul ve Bursa gibi bir çok ilde Afet Koordinasyon Merkezleri (AKOM) kuruldu. Meslekte Fiili ve İtibari hizmet zammı konusunda önemli adımlar atıldı. Türkiye Acil Yardım, Eğitim, Yangın Vakfı (TAYEV) kuruldu. İtfaiye kıyafetleri ve amblemi yeni şekliyle ülke geneline yayıldı.
                                DEĞERLENDİRME
 Her biri ayrı Belediyelerde olan İtfaiyelerdeki yeni gelişmeler Devletin de desteğiyle daha da geliştirilebilir. Bu konuda bu güne kadar yapılan çalışmalar, bilgi ve deneyimli kişilerin ihmal edilmesi nedeniyle mesleğin yeterli düzeye gelmesi mümkün olamamaktadır. Bu durumda devleti ve Belediyeleri bıkmadan usanmadan bilgilendirmek gene Sivil Toplum kuruluşlarına düşmektedir.
    İtfaiye Haftası milletimize hayırlı olsun.

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
ŞERİF
 
1994de Ankara İtfaiye Müdürü olarak göreve başlayan Değerli Arkadaşım Sabri Bey'i bu yazısından dolayı tebrik ediyorum. Bir zamanlar büyük şehirlerimizin 30-40 senede bir beşeri ve fiziki yapısı değişirmiş. Bunun ana sebebi de yangınlar ve depremler imiş. Böylesi felaket anlarında can ve mal kaybına uğramamak için canhıraş bir şekilde çalışan bu fedakar erleri ve amirlerini takdir ve tebrik etmemek mümkün müdür? Bilgi ve becerisiyle her an müteyakkız bekleyen ve yüz akı olan donanımlı büyük itfaiye kadrolarımızı tebrik ediyor, konuyu hatırlattığınız ve dikkatlerimize sunduğunuz için teşekkür ediyoruz.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024