Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 7832 kez okundu.
Yazının Tarihi :   24 Nisan 2018 - 12:43:02

24 HAZİRAN SEÇİMİ VE YENİDEN BÜYÜK TÜRKİYE

Büyüt
Küçült
24 HAZİRAN SEÇİMİ VE YENİDEN BÜYÜK

Hüseyin Demir

 


Hüseyin Demir


Türkiye 24 Haziranda sandık başında olacak. Türkiyenin parlamenter sistemden Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçişini tamamlayacak olan 24 Haziran seçimi, sandığa gidiş aşamasında da pek çok yeniliği beraberinde getirdi.


Seçmen 24 Haziranda bir ‘evetle Türkiyede çok şeyi değiştirecek. Türkiye, 25 Haziran sabahına ağırlıklarından kurtulmuş olarak uyanacak. Halkın cumhurbaşkanını 2. kez, parlamentoyu ise 27. kez seçmek için gideceği erken seçimler sonucu ne olursa olsun Türkiyede reform niteliğinde köklü değişiklikleri beraberinde getirecek. Cumhuriyet, 95. yılında dönüşeceği cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi ile geleceğe umutlu ve güçlü adımlar atacak. Seçmenin tam bir yıl önce 16 Nisanda oyları ile vize verdiği pek çok yenilik cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimi ile birlikte artık 3 Kasım 2019 beklenmeksizin uygulamaya girecek.


 24 Haziran seçimleri ile birlikte Cumhuriyet tarihinde ilk defa millet aynı anda hem parlamentoyu hem de cumhurbaşkanını belirleyecek.


Vesayet sistemi tamamen tasfiye edilecek. Yasama ve yürütme güçlenecek. Yönetimde çift başlılık ortadan kalkacak. Hükümet icraat yapacak, Meclis kanun yapacak. Meclis Hükümeti denetleyecek.


Yeni sistemle birlikte Başbakanlık tarih olacak. Hükümetin başı cumhurbaşkanı olacak. Cumhurbaşkanı bakanları parlamento içinden veya dışından seçebilecek. Bakan olarak seçilen milletvekillerinin vekillikleri sona erecek.


 Yürütmenin tek elde toplanması ile birlikte karar alma mekanizmaları azalarak işleyiş hızlanacak. Krizlerin ortadan kalkacağı sistemde istikrar ekonomik büyümeyi getirecek.


Koalisyonlar dönemi yerini tek başına iktidar çıkaran sistemlere bırakacak.


Yeni sistemde Türkiye cumhurbaşkanı yardımcıları ile tanışacak. Buna ilişkin sayı uyum paketi ile netleştirilecek.


Yeni sistemde demokrasinin vazgeçilmesi olan kuvvetler ayrıldığı çizgi olarak daha da netleşecek. Görev alanlarına müdahale ortadan kalkacak.


Vatandaşlar cumhurbaşkanı adayı gösterebilecek. Seçilme yaşı 18e inecek. Böylece, toplumun parlamentodaki temsili de yaş aralığı olarak genişleyecek.


Milletvekillerine daha fazla görev verilecek. Özellikle kanunların hükümet değil, milletvekillerince teklif edilmesi, muhalefet milletvekillerinin da söz söyleyebilirliğini artıracak. Mecliste hazırlanıp kabul edilen kanunu Cumhurbaşkanının geri göndermesi durumunda da son söz Meclisin olacak.


İçtüzük değişikliği ile beraber Meclis daha verimli çalışacak. Muhalefetin gereksiz engellemeleri by-pass edilerek yasal düzenlemeler zaman geçirilmeksizin uygulamaya sokulacak.


Türkiye bu seçim kararını almak zorundaydı. Mümkün olan en yakın tarihi belirlemek, Bir an önce seçim meselesini gündeminden çıkarmak zorundaydı. İç politik meselelere takılıp kalma tehlikesinden uzaklaşmak, Yeni sisteme bir an önce geçmek, geçişi geciktirmemek, içeride doğacak boşlukların önünü almak zorundaydı.


İçeriden ve dışarıdan operasyon aralıklarını kapatmak, Bütün belirsizlikleri gidermek, devletin merkez iktidar alanını güçlendirmek, toplumsal dinamizmini korumak, “muhalefet” adı altında yeni “çokuluslu müdahalelerin önünü kapatmak zorundaydı. “Olağanüstü” gelişmelere karşı “olağanüstü” kararlar alma kabiliyetini artırmak zorundaydı.


Bu küresel olağanüstü haldir, Türkiye tehlikeyi görmüştür


Ve dahi görülen odur ki, 2019 seçimlerinin 24 Hazirana alınmasının iç politik kaygılarla, seçimin muhtemel sonuçlarıyla alakası yoktur. Tamamen milli güvenlik meselelerine göre bir karar verilmiştir ve son derece akıllıca, son derece sorumluluk duygusu içinde, çok büyük hesaplar göz önüne alınarak Türkiyenin siyasi geleceğini biçimlendirecek, belirleyecek bir karara varılmıştır.


Ki, Türkiyenin Varoluşsal, temel ve köklü sorunlarının ele alınma ve çözüm bulma zorunluluğu.


Yitirilen Rota ve yeniden medeniyet oluşturma ve dahi Tarih yapma özelliğine kavuşturma mecburiyeti.


15 yıldır verilen mücadelenin hedefinde ki Türkiyeyi, yörüngesine oturtulması. Medeniyet oluşturacak kapasiteyi yakalamak zorunluluğu var. Toparlanıp, mazlumları ayağa kaldıracak ve emperyalistleri defetme amacının gerçekleşmesi zorunluluğu var.


Türkiye nin, bu toplumun varlık nedenini oluşturan, tarih yapmasını mümkün kılan yegâne kurucu, konumlandırıcı ve koruyucu medeniyet oluşturacak kaynağımızı en ön plana almayı gerçekleştirme zorunluluğu var.


 Kimliğimizin, “kültür”ümüzün, tarihimizin temelini, ruhunu, bu toplumun ruh köklerini, anlam haritalarını oluşturan İslâmın önünü açmak gibi bir zorunluluğumuz var.


15 yıllık Ak Parti iktidarında 2013-2053-2071, hedeflerinde Türkiyeyi yönüne, yörüngesine oturtmak, bölgemizin kaderini şekillendirebilecek bir medeniyet yürüyüşünün fikrî, kültürel, sanatsal temellerini atma zorunluluğumuz var.


Ve dahi Özetle: Bu seçim, kader seçimi olacak. Sadece ülkemiz açısından değil, bölgemizin hatta dünyanın geleceği açısından.


Selam ve dua ile


 23.04.2018 Fatih-İst

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
Bu habere ilk yorumu siz yapın.
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024