Fatih haber,Haber fatih,Fatih Yaşam,Fatih aktuel ,Haber

Fatih Aktüel

Video Galeri
Foto Galeri
Web Mobil
Bu yazı 11758 kez okundu.
Yazının Tarihi :   28 Aralık 2015 - 12:15:55

SADECE GURBETTE Mİ?

Büyüt
Küçült
SADECE GURBETTE

Nuran YILMAZER

“Sadece gurbette mi gözleri dalar insanın uzaklara baka baka...”


   Bunu düşündüm her sabah işe giderken yürüdüğüm yol üzerindeki küçük bir parkta oturan bir Hintli bayanı gördüğümde; onu, gözleri uzaklara, çoook uzaklara dalmış olarak gördüm.


   Birkaç gündür karşılaştığımdan mıdır ne, o da beni görünce gülümsedi ve birbirimize hal-hatır sorduk ve ben devam ettim yoluma. İçimden kendi kendime dedim ki: Keşke biraz zamanım olsaydı da, onunla azıcık sohbet etseydim ve ona, “her şey zamanla düzeliyor, alışıyorsun başa gelenlere bir sure sonra; üzülme,” deseydim.


 Evet, alışıyorsun yada o kadar canın yanmıyor artık, sılayı ve sevdiklerini düşününce.. Belki de atalarımızın söylediği gibi, “gözden ırak olan gönülden de uzak oluyor,” diyeceğim, ama hiç de öyle değil; galiba uzaklara dalarken insan, geri döneceği günleri, kimleri nasıl bulacağını hayal ediyor aslında gurbette..


Sılaya tatil için giderken, şayet annen- baban sağsa, nereye gideceğini, kimlerle kalacağını biliyorsun; seni görmek isteyen herkes oraya toplanacak. Ve baba ocağında bir bayram havası esecek; bunu düşünerek heyecanlanıyorsun. Annen baban vefat etmişse, böyle bir kesinlik yok, sırayla yakın akraba evlerini, elinde bavul gezersin. Seni evlerinde görmek isteyen ailen olduğunu bilmek de ayrı bir mutluluk tabi.


   Annen ya da baban, ya da sevdiğin her kim varsa sen orada değilken vefat etmişse ve sen ilk defa o eve gidiyorsan, sılaya gidiş, gerçekten çok zor gelir insana. Çünkü her ne kadar bu acı haberi önceden duymuş olsan da, bu, gurbettekine rüya gibi gelir, ta ki gidip gerçekle yüzleşene kadar.


   Şimdilerde biraz daha mı kolaylaştı, yoksa bazıları daha mı şanslı bilemiyorum, ama daha çok giden gelen var memlekete etrafımızda. İlk geldiğim zamanlarda, birisi Türkiyeye tatile gideceğinde, bütün çevresi duyar ve günler öncesinden ona güle güle gitmesi dilekleri için ziyaret edilir, hediyeler götürülürdü. Ziyaretçiler, sanki onunla Türkiyeye gidecekmiş gibi heyecanlanır, biraz buruk biraz sevinçle arkadaşlarını uğurlarlardı. “Ben ne getireyim Türkiyeden,” sorusuna cevap hep aynıydı; “biraz kokusunu getir memleketimin..”


 


     AYLAR ÖNCESİNİN TELAŞI


   Gurbetçinin ayrı bir telaşı olur sılaya gitmeden önce; bir yanda sevdiklerine kavuşma heyecanı ve sevinci; bir yanda da, onları ne alırsan memnun edebilirsin düşüncesi…. Aslında aylar öncesinden başlar bu telaş ve son dakikaya kadar devam eder.


  Havayollarındaki yük sınırı yüzünden, almak istediğin şeyler de sınırlı kalır. Ve sonra o sabah gelir, son dakikada kapattığın bavulu alıp havaalanına gidersin. Giderken de, bagajda sorun çıkmasın diye dua edersin.


   Ve yolculuk… 8 saatlik ilk uçaktan sonra, az bir ara verilip, sonra da bir 10 saat daha gidilen yolculuk. Kimi insan çok korkar uçak yolcuğundan, hatta kimisi uyku hapı alarak gelir, çünkü bilir ki başka yolu yoktur sıladaki sevdiklerine kavuşmanın. Uçak İstanbula gelip de alçalmaya başladığında cam kenarında oturan şanslılar dışında diğerleri biran önce göz ucuyla da olsa memleketi görmek için kafasını o tarafa, bu tarafa uzatır. Kendimden biliyorum; uçaktan inip içeriye doğru hızlı hızlı yürürken, memleketin kokusunu almaya başlar, havaalanından gelen seslerin uğultusuyla dolar kulaklarınız; sanki çok uzunmuş gibi gelir o koridor insana. İçinizdeki heyecan, sevinç, merak bütün duyguların birbirine karışır.


    VUSLAT GÜNLERİ


   Sonra, sizi bekleyen sevdiklerinizi görürsünüz, oradadırlar. Bazen daha sarılırken, gideceğin günün korkusu düşer içinize, ama silmeye o anı yaşamaya çalışırsınız. Sonrası sevinç, sonrası hasret giderme. Ve bazen de kaybedilenlere, aramızda olmayanlara en yakın seninle o acıyı birebir yaşayanlarla ağlama.


  Aslında ilk gün biraz rüya gibi gelir insana. Uzun bir uçak yolculuğunun yorgunluğu mudur, yoksa yanında olmayı uzun süre hayal ettiğin sevdiklerinle birlikte olduğunuza inanama mıdır, bilmem, sonra huzurlu bir uykuya dalarsın. Uyandığında yeniden orada olduğunu, yaşananların rüya olmadığını görüp sevinirsiniz. Bu uyanış, içerden sizi görmek için gelen diğer sevdiklerinizin sesleri ve hazırlanan yemeklerin güzel kokusuyla gerçekleşir.


   Tatilin sonrası bellidir, biraz daha konuşalım diye geç yatmalar, uzun zamandır görmediğin bir arkadaşını, akrabanı görmeler, ya da çıkıp biraz da memleketinle hasret gidermek için gittiğin o güzelim tatil beldeleri. Her şeyin tadına bakmak ister insan; “yok, benim memleketimin domatesinin bile tadı, daha bir güzel” diyerek...


    AYRILIK GÜNLERİ YAKLAŞIRKEN


   Günler geçip, gitme vakti yaklaşırken yine bir telaş başlar. Bu telaş da, hayatının diğer yarısı olmuş; gurbette kardeş ve akraba yerine koyduğun kişilere, kendi evine ve ailene kavuşma telaşıdır. Sonra, onlara ne alsam, kendime buradan ne götürsem de her baktığımda ülkemi hatırlatsa; sesini, kokusunu canlılığını bana verse dediğin şeylerdir.    Sıladan gurbete dönme vakti gelmiştir. Hani: “ Gidip de dönmemek, dönüp de görmemek vardır,” diye bir söz vardır ya. Onun hüznünü yaşarsınız bir yandan. Belli etmemeye çalışırsınız geride kalanlara, Çünkü onların sizi mutlu hatırlamalarını istersiniz. , havaalanında içeriye girip uçağa doğru yürürken onların gözlerinden kaybolduğunda, dökersin gözlerinden siyim siyim yaşları; boşaltırsın içini kendi kendine.


  Ve uçak havalanır, “hoşça kalın sevdiklerim, arkadaşlarım, ailem, güzel ülkem, yeniden görüşmek üzere” diye dualar dökülür dilinizden. Bilirsiniz ki, yolcunun duası en çok kabul edilenlerdendir...


 


   Uzak diyarlardan; Sidneyden selam ve dualarla…..

E-Posta ile Yolla
Sayfayı Yazdır
Sosyal Paylaşım
Google
Blogger
Tumbir
İsim Soyisim :
E-Mail :
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Uyarı
Güvenlik kodu :
ŞERİF
 
Uzak diyarlardan, vatan hasretiyle, vuslat ve firak hatıralarınızla bizlere Vatan topraklarının ne denli değerli olduğunu hatırlatıyor ve duygulandırıyorsunuz Nuran Hanım. Kaleminize yüreğinize sağlık.. Anılarınızın devamını bekliyor teşekkür ediyoruz...
YAZARA AİT DİĞER YAZILAR



Foother
SOSYAL MEDYA
Facebook Twitter RSS Sitemap
"Fatih Aktüel | https://www.fatihaktuel.com/"   Tum Hakları Saklıdır. © 2023 - 2024